2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először észleltek kardszárnyú delfineket a szicíliai tengerszorosban (videóval)

A Marecamp olasz turisztikai ügynökség közlése szerint egy sporthorgász fedezte fel a három gyilkos bálnát, amikor hajójával Messina felé tartott.

„Először féltem a hatalmas állatoktól, de végül csaknem egy órán keresztül a közelükben maradtam” – mondta Simone Vartuli az AFP hírügynökségnek.

Az állatokat néhány nappal korábban Genova kikötőjének közelében látták, eszerint mindössze egy hét alatt 800 kilométert tettek meg – mondta el Clara Monaco, a Marecamp tengerbiológusa.

Problémát jelenthet, ha a kardszárnyú delfinek a tengerszorosban tartózkodnak, mert ott könnyen összeütközhetnek a hajókkal.

Monaco kiemelte, hogy az állatokat nem szabad túlzottan megközelíteni, mert az nagy stresszt jelenthet számukra. Aki meglátja őket, annak azonnal értesítenie kell a parti őrséget.

A Messinánál látott orkák egyike Fotó: youtube.com

A genovai kikötőkben észlelt kardszárnyú delfinekről tengerbiológusok megállapították, hogy Izlandról érkeztek, vagyis 5200 kilométert tettek meg. Az Orca Guardians izlandi természetvédő szervezet szerint ezek az első gyilkos bálnák, amelyekről a tudomány megállapította, hogy megtették az utat Izland és Itália között. Ez a távolság az egyik legnagyobb ismert vándorút a kardszárnyú delfinek kutatásának történetében.

A delfincsordához eredetileg tartozott egy körülbelül egyéves borjú is, amely azonban elpusztult Genova partjainál. A parti őrség egyik videóján látható, amint anyja még napokig hurcolja magával kölyke élettelen testét, majd végül magára hagyja.

Clara Monaco szerint bár nem biztos, nagyon is lehetséges, hogy a genovai kardszárnyú delfinek jutottak el a Messinai-szorosba, az állatok a 800 kilométeres távolságot simán megtehették egy hét alatt.

A gyilkos bálnákat, vagyis orkákat a kihalás fenyegeti. A legnagyobb veszélyt számukra elsősorban a halászhálókba való belegabalyodás és a tengeri olajkitermelés okozta lárma jelenti, ez utóbbi miatt elveszíthetik tájékozódási képességüket. Emellett egyre több állat pusztul el a hajókkal való összeütközés következtében is.

A Genovánál észlelt orkák:

A Messinánál készült felvételek:

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam