2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vándorgalamb rég kihalt, a sörényes galamb terjeszkedik

A galambfélék családjába tartozó tollasok a madárvilág egyik legjobban alkalmazkodó csoportját alkotják. A magas északtól kezdve Dél-Amerika legdélebbi csücskéig éppúgy fellelhetők, mint az óceánok félreeső szigetein. S legyen az ligeterdő vagy éppen egy nagyváros forgalmas betonrengetege, előbb-utóbb mindenütt találkozunk valamilyen galambbal.

A legtöbb galambfaj állománya nem veszélyeztetett, de vannak olyan fajok, amelyek örökre eltűntek. Egyikük, a vándorgalamb hajdanában Észak-Amerikában olyannyira nagy számban élt, hogy állítólag elsötétítették az eget. A faj állománya több milliárd példányból állt, és a ragadozókon kívül az indiánoknak is biztos húsforrást jelentett a bölény mellett. Ezért történhetett, hogy a „művelt fehérek” az indiánok visszaszorítása, valamint földjeiken a termés védelme érdekében valóságos irtóhadjá­ratot kezdtek a vándorgalamb ellen. Utoljára 1907-ben láttak ilyen galambot szabadon.

Földünkön általában a kis szigetek törékeny ökoszisztémájában élő fajok a legkiszolgáltatottabbak.

Egyedszámuk általában igen alacsony, így az adott populáció csak nehezen tud kiheverni egy természeti katasztrófát, vagy ha egy-egy invazív faj veszélyezteti táplálékbázisát vagy a fészkelőhelyét.

Az ilyen szigeti kihalt galambfélék közül a leghíresebb a dodó, mely az Indiai-óceánban, Madagaszkártól több száz mérföldre keletre élt, a Maszkarénák szigetcsoportján, melyre 1505-ig egyetlen ember sem tette be a lábát.

Sörényes galamb Fotó: wikipedia.org

A madarak egyáltalán nem tartottak az embertől, egyszerűen hagyták magukat agyonütni. Emellett a behurcolt patkányok és disznók is jelentősen megtizedelték őket, így az 1700-as elejére már kipusztultnak volt tekinthető a faj.

Szerencsére a dodó ma élő legközelebbi rokona, a sörényes vagy nicobar galamb sorsa nem tragikus, mivel ezen különös megjelenésű állatnak a védelméről még időben gondoskodtak.

A Nicobar-szigetektől kezdve Indonézián, Malajzián, Thaiföldön, Kambodzsán keresztül Vietnámig, valamint Pápua Új-Guineában honos, nevét az Indiához tartozó Nicobar-szigetektől kapta, ahol hajdan a legnépesebb kolóniái éltek.

A XX. században a húsvadászat, az illegális befogások és az élőhelyrombolás hatására állománya jelentősen csökkent, így a faj kereskedelmét jelentősen korlátozták, és az élőhelyén is hathatós védelem alá helyezték. Ezen intézkedéseknek köszönhetően 2017-ben megjelentek a sörényes galambok Ausztráliában is, vagyis a faj elkezdett terjeszkedni. Ezt a galambfajt a Fővárosi Állat- és Növénykertben is láthatjuk, ahol gyakran fiókákat is nevelnek.

Neked ajánljuk
Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Kilövésre ítélt rókákat próbál megmenteni Bridget Bardot Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam