2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teknősök segítségével jósolják meg az óceánok hőmérsékletének változását

A tengerek és óceánok hőmérsékletének mérése és a változások megjövendölése kulcsfontosságú a hosszú távú időjárási prognózisok szempontjából. Egy japán kutatócsoport ezért szokatlan módszerrel fejleszti a jóslatok pontosságát.

A tudósok öt tengeri teknőst engedtek szabadon Indonéziában. Mindegyik hátára egy eszközt erősítettek, ezekkel három hónapon át gyűjtöttek adatokat az Arafura-tengerben. Az információk alapján megállapították, hogy a víz hőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal lesz magasabb a megszokottnál három hónappal később.

A jövendölés szinte teljesen megegyezett a műholdak által megfigyelt valódi hőmérséklet-változással – mondta el Szato Kacufumi, a Tokiói Egyetem tengerbiológusa és Doi Takesi, a Japán Tenger–Föld Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa.

Tengeri teknős az Arafura-tengerben Fotó: parksaustralia.gov.au

Mind az öt teknős az Észak-Ausztrália és Új-Guinea közötti Arafura-tengerbe vándorolt, és ott is maradt három hónapon keresztül, míg az adatok továbbítása befejeződött.

A tengeri teknősök merülése során a kutatók sikeresen rögzítettek több mint ezer mélytengeri hőmérsékletet 2017 júniusa és októbere között.

Az óceánok hőmérsékletét mérő vizsgálatokat műholdakkal és egyéb, köztük 2000 méter mélyre süllyedő eszközökkel is végzik. A megszokott módszerek azonban pontatlanok, ha a hőmérsékletek változásáról van szó, az eszközöket ugyanis nem lehet használni sekély vízben.

Mivel az Antarktisznál lévő hideg Déli-óceánban nem vethetők be a tengeri teknősök, ott a tengerbiológusok a fókákat használják a vízhőmérséklet megfigyelésére.
„Ha választhatnánk egy olyan állatot, amely minden tengeri területen áthalad, létrehozhatnánk a Föld óceánjait lefedő megfigyelési hálózatot is” – mondta Szato.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Eltűnt a tengerifű, rengeteg lamantin éhen pusztult Az Antarktisz körül élő leopárdfóka jelent meg Dél-Afrikánál Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam