2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új énekesmadár-fajtákat fedezték fel Indonéziában (videókkal)

Az énekesmadarak tíz új faját és alfaját azonosították a kutatók három apró indonéz szigeten az elmúlt több mint száz év legnagyobb ilyen jellegű felfedezésének keretében.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem szakemberei a Celebesz partjainak közelében fekvő Taliabu, Peleng és Batudaka szigetekre összpontosító hathetes expedíció keretében fedezték fel az öt új fajt és öt új alfajt – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A togói dzsungelben élő légykapó, a hathetes expedíció során felfedezett egyik új alfaj Fotó: Bidtour Asia/James Eaton

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint noha a madarak az állatvilág legátfogóbban tanulmányozott osztálya közé tartoznak, évente mégis csupán maroknyi új fajt sikerül azonosítani.

A mostani tanulmányban használt úttörő módszer révén azonban világszerte megnőhet majd a felfedezések száma.

A Frank Rheindt vezette kutatócsoport a tíz új fajból és alfajból kilencet Peleng és Taliabu szigeteken azonosított. Az újonnan felfedezett madárfajok egyebek között a legyezőfarkúak nemzetségébe, a füzikefélék, a mézevőfélék és a tücsökmadárfélék családjába tartoznak. A szakemberek többek között a légykapófélék és a rigófélék családjába tartozó alfajokat azonosítottak.

A Taliabu szöcske üvöltő is az újonnan felfedezett fajok egyike a szigetek kevéssé felfedezett hegyvidékeiről
Fotó: Birdtour Asia/James Eaton

Több mint száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt ilyen kis földrajzi területen.

A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár az új fajokat és alfajokat csak most azonosították hivatalosan, a szigeteken zajló fakitermelés és bozóttüzek okozta erdőpusztulás miatt a madarak túlélése már most veszélyben van.

Videós híradások a 10 új énekesmadárról:

Neked ajánljuk
A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket A lombkoronákat összekötő kötélhíd készült a hajnani gibbon megmentésére Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam