2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új énekesmadár-fajtákat fedezték fel Indonéziában (videókkal)

Az énekesmadarak tíz új faját és alfaját azonosították a kutatók három apró indonéz szigeten az elmúlt több mint száz év legnagyobb ilyen jellegű felfedezésének keretében.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem szakemberei a Celebesz partjainak közelében fekvő Taliabu, Peleng és Batudaka szigetekre összpontosító hathetes expedíció keretében fedezték fel az öt új fajt és öt új alfajt – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A togói dzsungelben élő légykapó, a hathetes expedíció során felfedezett egyik új alfaj Fotó: Bidtour Asia/James Eaton

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint noha a madarak az állatvilág legátfogóbban tanulmányozott osztálya közé tartoznak, évente mégis csupán maroknyi új fajt sikerül azonosítani.

A mostani tanulmányban használt úttörő módszer révén azonban világszerte megnőhet majd a felfedezések száma.

A Frank Rheindt vezette kutatócsoport a tíz új fajból és alfajból kilencet Peleng és Taliabu szigeteken azonosított. Az újonnan felfedezett madárfajok egyebek között a legyezőfarkúak nemzetségébe, a füzikefélék, a mézevőfélék és a tücsökmadárfélék családjába tartoznak. A szakemberek többek között a légykapófélék és a rigófélék családjába tartozó alfajokat azonosítottak.

A Taliabu szöcske üvöltő is az újonnan felfedezett fajok egyike a szigetek kevéssé felfedezett hegyvidékeiről
Fotó: Birdtour Asia/James Eaton

Több mint száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt ilyen kis földrajzi területen.

A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár az új fajokat és alfajokat csak most azonosították hivatalosan, a szigeteken zajló fakitermelés és bozóttüzek okozta erdőpusztulás miatt a madarak túlélése már most veszélyben van.

Videós híradások a 10 új énekesmadárról:

Neked ajánljuk
Rejtély, hogyan jutott el Berlinből Oroszországba a híres aligátor Zöldebbé teheti az Antarktiszt és eltüntethet ott élő fajokat a klímaváltozás Összeomlóban a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam