2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halak százezrei pusztultak el Ausztráliában a folyókba ömlő hamu miatt

Az eső a folyóba mosta a bozóttűz hamuját, ami miatt tömegesen elpusztultak a halak. Évtizedekbe telhet, mire helyreáll a Macleay folyó ökoszisztémája.

Ausztráliában újabb természeti katasztrófa fenyeget a folyóknál és a vízpartokon: tömegesen pusztulnak a halak a vízbe ömlő hamu miatt – írja a The Guardian.

Az egyik legveszélyeztetettebb hely a Macleay folyó és környéke. A hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék belemosta a vízbe a bozóttűz hamuját, amelytől már most több százezer haltetem lepi el a folyó felszínét és egyes partszakaszait. A haltetemek és a gyorsan pusztuló növényzet miatt pedig elviselhetetlen a bűz.

A kétségbeesett lakók és a hatóság emberei a tűzoltók tömlőinek és szivattyúinak segítségével próbálnak oxigént pumpálni a vízbe, de ez sem segít a hatalmas számban pusztuló ausztrál sügéreken, harcsákon, tengeri péreken, heringeken és angolnákon.

Az egyik helyi horgász 50 éve járja a folyót, de ilyen pusztulást még soha nem látott. Attól tart, hogy az ő életében már semmi esély nincs arra, hogy rendbe jöjjön a folyó ökoszisztémája.

Az ausztrál ABC riportja a folyó környékén kialakult helyzetről:

Neked ajánljuk
Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval) Szenzációs felfedezés a Mecsek alatti világról Mi történt az amerikai folyókkal? Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam