2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek

Az ausztrál környezetügyi minisztérium előzetes elemzése szerint a száznál is több faj természetes élőhelyének legalább 50 százalékára kiterjednek a tomboló bozót- és erdőtüzek, egy pók-, egy erszényes- és 47 növényfaj esetében pedig ez az arány a 80 százalékot is eléri. Az érintett fajok egy része akár ki is halhat – vélik a kutatók.

A szakemberek szerint a legsúlyosabb helyzetben lévő emlős a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj lehet, amely az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten honos. A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget több mint fele vált a lángok martalékává az elmúlt hetekben.

Az apró, egérszerű erszényesfaj, a Sminthopsis aitkeni Fotó: fame.org.au/Jody Gates

A jelentés szerint további 65 fenyegetett faj, köztük az Ausztrália délkeleti csücskén előforduló hosszúlábú potoró és a Kenguru-szigeten honos barnafejű hollókakadu feltételezett és ismert élőhelyének 50-80 százaléka esik a bozóttüzek sújtotta térségbe.

A hosszúlábú potoró Fotó: flickr.com

Ezen kívül 213 fenyegetett faj természetes élőhelyének 10-50 százalékát veszélyeztetik a lángok. Az Ausztrália déli és keleti részében tomboló bozóttüzek által érintett fenyegetett és költöző fajok előzetes listáján 272 növény-, 16 emlős-, 14 béka-, kilenc madár-, hét hüllő-, négy rovar-, négy hal- és egy pókfaj szerepel.

A barnafejű hollókakadu Fotó: common.wikimedia.org

Kutatók korábban arra figyelmeztettek, hogy az érintett fajok egy része akár ki is pusztulhat a tüzek nyomán.

Neked ajánljuk
Először sikerült ritka ázsiai aranymacskát lefotózni Hatalmasra nőtt, invazív aranyhalak pusztítanak a minnesotai tavakban Egy ipari park is épülhet környezetbarát módon? Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam