2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kicsi a baktérium, de sok metánt ereget

Egy friss kutatás szerint az egyik leggyorsabban szaporodó, korábban moszatként felismert, de azóta a baktériumokhoz átsorolt cianobaktérium annyi metánt enged ki magából, hogy már a klímaváltozással és az üvegházhatású gázok kibocsátásával foglalkozó modellekbe is érdemes őket beleszámolni.

A cianobaktériumok a maguk mintegy 2000 fajával a bolygó legelterjedtebb organizmusai és egyúttal a Föld legősibb szervezetei közé tartoznak. 

Fotoszintézisük a többi baktériuménál közelebb áll a növényekéhez, mivel közben oxigént szabadítanak fel. Csakhogy az oxigén mellett metán is felszabadul a folyamat során

írja az IFL Science.

A Copernicus Sentinel 2015 nagy felbontású műholdas képe egy algavirágzásról a Balti-tengeren
Forrás: esa.int

A Leibniz-Institute édesvízi kutatással foglalkozó osztályának beszámolója szerint ahogy a bolygó melegszik, az algák és a cianobaktériumok egyre nagyobb mennyiségben jelentkeznek, és egyre több metánt is bocsátanak ki.

A metán harmincnégyszer jobban járul hozzá a melegedéshez, mint a szén-dioxid, ha százéves periódust számolunk.

A friss felfedezés azt mutatja, hogy a cianobaktériumok számottevő mennyiségű metánt bocsátanak ki. Többet, mint az eukarióták, de kevesebbet, mint az archaeák.

A cianobaktériumok fajai megtalálhatók a tengerekben, édesvizekben és a talajban is, így komolyan számolni kell az általuk kibocsátott metán mennyiségével is. Bár az algavirágzások természetesen előforduló jelenségek, a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbak, amely miatt olyan ördögi körbe kerül a klíma, amelyből igen nehéz lesz kitörni.

Neked ajánljuk
Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam