2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál őslakosok tudják a megoldást az erdőtüzek megelőzésére, a fehér emberek nem

Ausztrália őslakosai, az aboriginal bennszülöttek mély tudással rendelkeznek a földről, és ismerik a tüzek természetét. Ahol a bennszülöttek gondoskodnak a földterületről, ott soha nincsenek erdőtüzek. Csak délen pusztít a tűzvész, ahol a fehér emberé a felelősség.

A bennszülöttek meg tudják mondani, hogy melyik növény mennyire gyúlékony. Ismerik a tűz különböző típusait, illetve hogy milyen jellegű földterületen milyen tüzek a jellemzők. Azt is meg tudják mondani, hogy bizonyos típusú tüzek mennyi ideig égnek, és milyen gyakran fordulnak elő.

Az őslakosok módszere elsősorban a tűzmegelőzésen alapszik.

Megtisztítják a talajt a gyúlékony aljnövényzettől (pl. rothadó avar, száraz gallyak, fűfélék), ami azért fontos, mert könnyen lángra kap, és jellemzően ez okozza a nagyobb erdőtüzeket – írja a CNN hírportálja.

Ausztrál őslakosok Fotó: youtube.com

A talaj avartól és gyúlékony növényektől való megtisztítását kis intenzitású tűzzel, úgynevezett megelőző égetéssel végzik. A módszerük gondos és körültekintő. Nem veszélyeztetik az állatok élőhelyét, csupán a talaj tisztítását végzik.

„A mai tűzoltók is végeznek ellenőrzéseket és kockázatcsökkentési eljárásokat” – nyilatkozta dr. Bill Gammage, az Ausztrál Nemzeti Egyetem történész professzora. – „Nem tudjuk azonban pontosan, hogy az év mely időszaka a legalkalmasabb az égetésre, hogy mennyi ideig kell égetni bizonyos növényeket, a nap mely időszaka a legalkalmasabb erre a műveletre, és még sorolhatnám. Ráadásul a tűzoltók nem igazán ügyelnek a növényzetre és az állatokra, ezért sok kárt okoznak. A mai tűzoltók tudása egyszerűen nem elég ahhoz, hogy Ausztrália biztonságban legyen.”

Amikor az első európaiak, a brit gyarmatosítók megpróbálták lemásolni a bennszülöttek módszerét, csak még nagyobb tüzeket okoztak. A professzor szerint

a kontinensre később érkezett fehér emberek azért nem tudják lemásolni az őslakosok technikáját, mert nincs elég ismeretük a földről és a tűz természetéről. Ahol a bennszülöttek gondoskodnak a földterületről, ott soha nincsenek erdőtüzek. Csak délen pusztít a tűzvész, ahol a fehér emberé a felelősség.

„Az ausztrál embereknek meg kellene tanulniuk azt, ahogy az aboriginálok védik és gondozzák a földet. Mély tudással rendelkeznek arról, hogyan kell őrizni, védeni a földet” – tette hozzá a professzor.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam