2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növényevő állatok betelepítésével lassítható az északi tundra olvadása

Az észak-sarki tundra nagy testű növényevő állatokkal való betelepítésével helyre lehetne állítani az egykori mamutlegelők ökoszisztémáját, és mérsékelni a globális felmelegedés hatásait – vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik a tervet gazdaságilag életképesnek tartják.

A legelő állatok, mint a lovak vagy a bivaly, közismertek a körülöttük lévő táj alakításának képességéről, például gátolják a fák növekedését azáltal, hogy összetapossák vagy megeszik a növendékfákat.

Amikor ezt a folyamatot hasznosítják az ökoszisztéma korábbi állapotának helyreállítására, azt újravadonosításnak nevezik.

A folyamat felhasználható egy ökoszisztéma mássá alakítására, amikor egy kívánatosabb állapotot akarnak létrehozni. Ezt nevezik megafaunális ökoszisztéma-tájalakításnak – számolt be az MTI az egyetem honlapján ismertetett tanulmányról.

A füves ökoszisztéma, az úgynevezett mamutsztyeppe, amely a pleisztocén földtörténeti korban létezett, eltűnt, amikor a nagy növényevők, köztük a gyapjas mamutok kihaltak.

Téli idő a Yellowstone Nemzeti Parkban bölénnyel, örök fagyban (permafrost) Fotó: Royalty-Free Stock Photo

A lovak és a bivalyok lehetnének a tájépítészek, akik átalakítanák napjaink tundráját legelőkké.

Az erdős vegetáció eltávolításával, a fű növekedésének erősítésével és a hó összetaposásával a nagy emlősök növelik az albedót, a földet érő, visszaverődő napsugárzás mennyiségét. A füves területek kedveznek a szén elnyelésének a füvek mély gyökereiben, és lehetővé teszik, hogy a téli hideg mélyebben behatoljon a talajba.

Ezek a változások együtt hűtik az észak-sarki térség földjeit, és késleltetik az örök fagy (permafrost) olvadását.

„Az Északi-sark már változik, és gyorsan. A semmittevés azt jelenti, hogy teret adunk a gyors, visszafordíthatatlan változásoknak.

Bár az északi-sarki ökotájépítés tudományát még nem igazán tesztelték, benne van a lehetőség a dolgok jelentős megváltoztatására, komolyan fontolóra kell venni a cselekvést a térség érdekében” – mondta Marc Macias-Fauria, a tanulmány vezető szerzője.

Neked ajánljuk
Szenzációs felfedezés a Mecsek alatti világról Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam