2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahogy még soha nem láttuk a Napot (videókkal)

A Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Mauin, a több mint 3000 méter magas Haleakala vulkán tetején működő földi óriásteleszkóp lélegzetelállító felvételeket készített a Napról.

A felvételen a központi csillagunk 19 000-szer 10 700 km-es szelete látható. Minél világosabb egy rész, annál forróbb a plazma, ott tör fel a Nap magjából a hő. A sötétebb részeken a lehűlt plazma látható, mely visszasüllyed a mélybe, hogy ott majd újra felhevülhessen.

Egy ilyen szuperforró plazmabuborék felszíne nagyjából 700 ezer négyzetkilométer, mely Magyarország területének körülbelül a hét és félszerese.

A Daniel K. Inouye földi óriásteleszkóp Fotó: skyandtelescope.com

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) által üzemeltetett, 4 méter rekeszátmérőjű Daniel K. Inouye földi óriásteleszkóp fő feladata egyébként az lesz a jövőben, hogy

a Nap felszínét, mágneses mezejét, továbbá a napviharokat vizsgálja, amelyek fontos hatással vannak bolygónkra, valamint veszélyt jelentenek a mindennapi életünkben használt elektronikai készülékekre.

A felvétel rövidebb változata:

A hosszabb változat:

Neked ajánljuk
Hét Celsius-fokkal lehetett hidegebb a Föld az utolsó jégkorszakban, mint most Élő Bolygó Jelentés: 1970 óta 68 százalékkal zsugorodott a vadon élő állatfajok populációja National Geographic: A nap képei (képgaléria) Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam