2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége

Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége. A Flinders Egyetem tanulmánya szerint a Queensland állambeli púposhátú delfineket és a Fitroy-folyóban élő delfineket különösen érinti a vizek veszélyes mértékű szennyezettsége.

Az ausztrál tudósok szerint a 2009 és 2010, valamint a 2014 és 2016 közötti időszakban kétszeresére, illetve

hétszeresére emelkedett a ritka delfinek bőrében és zsírjában talált szennyező anyagok mennyisége.

A megvizsgált delfinek több mint kétharmadában halmozódott fel a hosszú távú túlélésük szempontjából veszélyesnek minősített mérték felett szennyező anyag. Az értékek növekedése összefüggésbe hozható azzal, hogy a delfinek táplálékát jelentő, a Nagy-korallzátonynál élő zsákmányállatokban megemelkedett a szárazföldről származó szennyező anyagok mennyisége.

Az így vizsgáltak között vannak hajózásból, hulladéklerakókból, városfejlesztésből, szennyvíztisztítókból, szénbányászatból és erőművekből származó szennyező anyagok is.

Ausztráliai delfin Fotó: blog.afd.org.au

„A magas szintű szennyezettség hozzáadódik az ezeket a sebezhető delfinfajokat már most is fenyegető tényezőkhöz, mint amilyen

a klímaváltozás, a partvidékek fejlesztése, a víz alatti zaj és a járművek által keltett zavar, a halászhálók, valamint a zsákmányállatok megfogyatkozása”

– mondta Guido J. Parra, a Flinder Egyetem tudósa.

Ezeknek a veszélyes szennyező anyagoknak a felhalmozódása a populáció csökkenéséhez vezethet, ami hatással lehet a teljes queenslandi delfinpopuláció hosszú távú túlélésére.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a korallzátonyon átáramló víz rossz minőségű, azt tovább ronthatják a Queensland partjainál jelenleg folyó kikötő- és bányászati fejlesztések.

Neked ajánljuk
Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval) Zsugorodik az északi-tengeri disznódelfinek populációja Közel 11 millió forint nyomravezetői díj jár a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam