2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka állatot találtak a budai hegyekben (videóval)

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy sziklás meredélyei 1800 foltos szalamandrának biztosítanak életteret. A völgy egy részét a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. építési telekként hirdette meg eladásra. A helyi lakosok tiltakozása nyomán a politikusok is védelmükbe vették a területet, és várhatóan helyi védettséget kaphat.

Az Alsó-Jegenye-völgy szalamandraállományára tíz évvel ezelőtt derült fény, amikor egy helyi lakos szalamandrákat talált a vízaknájában, ezért az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai feltérképezték a területet.

Lévén hogy éjszakai állatról van szó, nappal legfeljebb a szaporodási időszakban aktív, illetve a szürke, borongós időben merészkedik csak elő, amikor az emberek kevésbé túráznak, érthető, hogy nem feltétlenül érzékelte senki a jelenlétüket

magyarázta az InfoRádiónak Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára.

Fotó: MTI/Komka Péter

A tíz évvel ezelőtti megtalálásukat követő felmérés során kiderült, hogy erős szalamandraállományról van szó. A genetikai vizsgálatok azt is megállapították, hogy

nem betelepített állatok, hanem unikális értékek,

melyek fenn tudtak maradni a fővárosban, illetve a valaha a Budai-hegységben előforduló foltos szalamandrák egy utolsó, szigetszerűen fennmarad populációja is lehet.

Magyarországon – mint minden kétéltű- és hüllőfaj – a foltos szalamandra is védett. A szalamandrák rendkívül sérülékenyek, az elmúlt évben például Nyugat-Európában, elsősorban Hollandiában okozott tömeges pusztulást egy fertőző gombabetegség, amit vélhetően Délkelet-Ázsiából hurcoltak be.

2019-ben az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a foltos szalamandrát választotta az év kétéltűjének.

A budaligeti Alsó-Jegenye-völgy, amely 1800 foltos szalamandrának szolgál élőhelyül, a Budai Tájvédelmi Körzet két elszigetelt része között található, egy zöld folyosó a természetvédelmi területek között. Az egyesület szerint emiatt is üdvözlendő lenne a természetvédelmi jellegű kezelése és egy olyan védettségi státusz, amely hosszú távon garantálja a szalamandrák élőhelyét.

Neked ajánljuk
Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Két év után tudtak segíteni a nyakán gumiabronccsal élő szarvason (videóval) Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam