2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy súlyosan veszélyeztetett halfajt menekítettek ki a bozóttűz miatt

Ki kellett menekíteni természetes élőhelyéről egy súlyosan veszélyeztett halfajt Ausztráliában, mert a bozóttüzek közvetve veszélyeztetik a fennmaradását.

A Canberrai Egyetem kutatói a Galaxias tantangara nevű halfaj 142 egyedét emelték ki múlt hónapban a Kosciuszko Nemzeti Park Tantangara Creek nevű folyójából.

A nagyjából 10 centiméteresre növő halakat, amelyeknek eddig ismert egyetlen élőhelye a folyó egy csaknem három kilométeres szakasza, egyfajta „elektromos sokkoló” segítségével gyűjtötték be.

Fotó: environment.nsw.gov.au

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozó Galaxias tantangara populációja már jóval a mostani bozóttüzek előtt megcsappant.

Azóta, hogy 100 évvel ezelőtt meghonosították a pisztrángot Ausztráliában sporthorgászati célból, a faj populációjának 98 százaléka eltűnt.

Fotó: environment.nsw.gov.au

A szakemberek szerint nagyjából kétezer felnőtt példány élhetett a folyóban a mostani bozóttüzek előtt. Ahogy sok másik faj esetében, úgy a Galaxias tantangaránál sem tudni, hogy mostanra mennyire zsugorodott a populáció. Az egyetem ökológusa, Mark Lintermans szerint

a halak viszonylag jól átvészelik a tüzet, amit azonban nem élnek túl, az az, amikor az eső belemossa a hamut a vízbe, sűrű masszává változtatva azt.

A helyzetet tovább súlyosbítják a szintén a vízbe kerülő félig megégett levelek, amelyek aztán lebomlanak. Ez az elegy kivonja az oxigént a vízből, fulladásra ítélve annak élővilágát.

Fotó: environment.nsw.gov.au

A kimentett halak egy haltenyésztő telepre kerültek, és a legjobb esetben már 4-5 hónapon belül visszakerülnek a folyóba. A legrosszabb esetben azonban a telepen kell maradniuk, a kutatóknak pedig meg kell tanulniuk szaporítani őket.

Az elsősorban Ausztrália délkeleti részén tomboló bozóttüzek a tudósok becslései szerint eddig több mint egymilliárd állat halálát okozták.

Neked ajánljuk
Cumisüvegből táplálják a Nicaraguában született első fehér tigrist (videóval) 2021 kétéltűje: Nem szolgált rá rossz hírére, és nem is nyálkás a zöld varangy Újra természetes élőhelyükön a Thaiföldre csempészett orangutánok (videóval) Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam