2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A baglyok költését műfészkekkel, költőládákkal lehet segíteni

A lakott településen élő baglyok költését műfészkek vagy költőládák kihelyezésével segíthetik az emberek és az önkormányzatok.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) összegzése felhívja rá a figyelmet, hogy azért fontos a baglyok jelenléte a településeken, mert

ezek az állatok biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban sok problémát okozó egereket és patkányokat.

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él, vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót fogyaszt el, a kisebb termetű bagolyfajok ezek mellett rengeteg kártevő rovart is, ezért nem mindegy, hogy a lakott területeinken mennyi él ezekből a madarakból – olvasható a közleményben.

Fotó: mme.hu

A madarak megtelepedésének egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti.

A baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, ezért költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra, nagy testű harkályok odúira, varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire, egyes fajoknak nyitott padlásokra van szüksége.

A ma már rendelkezésre álló ismeretek révén számos madárfaj megtelepedése segíthető mesterséges fészkelőhelyekkel.

Magyarország leggyakoribb bagolyfaja, az erdei fülesbagoly elfoglalja az ágvillába kihelyezett vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára, épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is. A leginkább emberkövető gyöngybagoly templomok toronysüvegébe, padlásokra telepített költőládákkal, a kisebb testű kuvik és füleskuvik szaporodása pedig az énekesmadarakéhoz hasonló, nagy méretű mesterséges odúkkal segíthető. A baglyoknak kirakott műfészkek, mesterséges odúk esetében alapelv, hogy ezekbe mindig kell száraz fűből, hullott lombból fészekanyagot tenni, amelyben a tojó kialakítja a tojásoknak a fészekmélyedést – áll az egyesület összegzésében.

Neked ajánljuk
Kampánnyal hívják fel a figyelmet az erdei életközösség fontosságára (videóval) A termetesebb sünök védelmére szólít fel a budapesti állatkert Kétszer annyi erdőtűz volt az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly októberben Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam