2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antibiotikumrezisztencia fenyegeti a keskenyszájú orrszarvúkat

Új veszély fenyegeti a kenyai Ruma Nemzeti Parkban élő keskenyszájú orrszarvúkat: az antibiotikum-rezisztencia, amelynek oka a kutatók szerint az antibiotikum féktelen használata mind az emberek, mind pedig a haszonállat-állomány körében a kelet-afrikai országban.

A Viktória-tó partján lévő nemzeti parkban élő, súlyosan veszélyeztetett faj egyedeinél az EcoHealth amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint aggasztó szintű az antibiotikumrezisztencia.

A kutatók, köztük a kenyai Maseno Egyetem szakemberei 16 keskenyszájú orrszarvú ürülékmintáit tanulmányozták az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképesség vizsgálatakor.

E. coli-baktérium génjeit izolálták a rinocéroszok és emberek ürülékéből is, és tanulmányozták, mennyire ellenállók ezek a baktériumok nyolc általános használatú antibiotikummal – köztük az ampicillinnel, a gentamicinnel és a tetraciklinnel – szemben.

Fotó: mugieranch.wordpress.com

Négy antibiotikum esetében az ember és az orrszarvúak ellenálló képessége hasonló volt, kettő esetében az orrszarvúk ellenállóbbak voltak.

„Ez azért ad okot aggodalomra, mert az orvvadászat által súlyosan veszélyeztetett orrszarvú hajlamos a szarvasmarha-gümőkórra, amely egy bakteriális betegség, és amelynek kezelését az antibiotikumrezisztencia megnehezíti. Ha a rinocéroszok betegek, kezelni kell őket. Milyen orvosságot adjunk ezen állatoknak?” – tette fel a kérdést Collins Kipkorir Kebenei, a tanulmány társszerzője.

Az orrszarvú súlyosan veszélyeztetett faj, mintegy 29 ezer egyed él a Földön, öt százalékuk Kenyában.

A kutatók nem tudják, hogy alakulhatott ki az antibiotikummal szembeni ellenállás. Feltételezik, hogy a nemzeti parkot átszelő Lambwe folyó vizéből ihattak, amely antibiotikumrezisztens baktériumokat hordozó hulladékkal szennyezett. Azt is lehetségesnek tartják, hogy az orvvadászoktól védő parkőrökkel való érintkezés következtében alakulhatott ki az antibiotikumrezisztencia.

Neked ajánljuk
Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában (videóval)) Majdnem megölt egy rókát a fejére ragadt műanyag palack, állatvédők segítettek rajta (képgalériával) Madagaszkár – A kaméleonok földje Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam