2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket

Az ország tengerparti és édesvízi ökoszisztémájával foglalkozó szakemberek attól tartanak, hogy 17 millió hektárnyi felperzselt terület és mintegy egymilliárdnyi szárazföldi állat pusztulása mellett a vizeket fenyegető következmények észrevétlenek maradnak.

Bár a kontinens túlnyomó részén most még szárazság tombol, az eső visszatér, és a földet borító vastag hamuréteg és az elszenesedett növényi maradványok bemosódnak a folyókba, part menti tavakba, elérik a torkolatvidékeket és a tengerek sekély, tengerifűvel és hínárral borított területeit – írja a Scientific American.

A vízbe kerülve a hamu és a szenes üledék akadályozza a növények fotoszintézisét, bejuthat a halak kopoltyújába, a kálium, foszfor és nitrogén feldúsulása pedig algavirágzást okozhat, ami a víz oxigénszintjének csökkenésével jár.

A tüzek az iszap és tápanyagok megszűréséért felelős partközeli erdőkben is komoly kárt tettek.

A part menti tavak és a sekély, hínáros tengerszegélyek számos vízi faj – laposfejű és csattogóhalak, rákok, kagylók és csikóhalak – szaporodásában és kezdeti fejlődésében játszanak fontos szerepet, ezért károsodásuk a teljes ökoszisztémára kihatással lehet – figyelmeztetnek egy tengeri élővilág megőrzéséért küzdő ausztrál szervezet (AMCS) munkatársai.

Bennett-kenguru nézelődik bozóttűzben megsemmisült fák között
Fotó: MTI/EPA-AAP/James Gourley

Az ausztrál szövetségi kormány nemrégiben 50 millió dollár (AUD) értékű csomagot fogadott el a bozóttüzek következtében elpusztult élőhelyek és élővilág helyreállítására és megóvására. Ugyanakkor nem történt ilyen intézkedés a tengeri és egyéb vizes élőhelyek vonatkozásában. Az ausztrál Energia- és Környezetügyi Hivatal (DEE) szerint ugyanakkor a költségkeret felhasználható a part menti erózió kezelésére, amivel csökkenthető a szenes üledék vizekbe kerülése.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: scientificamerican.com
Vissza
Hírfolyam