2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Páratlan siker az orrszarvú-telepítési programban

Már a negyedik borja született a Dvur Králové-i állatkertből 2009-ben Tanzániába telepített keskenyszájú orrszarvúnak. A világ legsikeresebb rinocéroszszaporító központja páratlan sikernek nevezte az orrszarvú-telepítési programot a tanzániai populáció megújítására.

Az októberben született nőstény borjú szüleinek, Jamie-nek és Deborahnak 2011-ben, 2014-ben és 2017-ben született utóda, sőt Jamie-től két másik nőstény is fialt borjat 2016-ban.

„Négy csemete tíz év alatt tiszteletreméltó siker, főként ha figyelembe vesszük azt, hogy egy orrszarvú vemhessége 16 hónapig tart, és a borjaknak az anyával kell maradniuk egy ideig születésük után” – hangoztatta Premysl Rabas, az állatkert igazgatója.

Deborah és Jamie harmadik, nőstény borjúja Fotó: hradec.rozhlas.cz/Tony Fitzjohn

Az állatkertből származó egyedek a kelet-afrikai keskenyszájúorrszarvú-alfajhoz tartoznak, amely a kihalás szélén áll. A cseh állatkert 2009 óta négy ilyen orrszavút küldött Tanzániába. Egy nőstény 2017-ben, egy évvel megérkezése után elpusztult egy sérülés következtében.

A keskenyszájú orrszarvúk ősei az 1960-as években és az 1970-es évek elején érkeztek Afrikából a Dvur Králové-i állatkertbe. A Szaharától délre eső afrikai területeken az 1970-es években még 65 ezer keskenyszájú orrszarvú élt. A korlátlan vadászat és az orvvadászat miatt egyedszámuk 2300-ra csökkent 1993-ra. Az azóta meghozott fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a populáció mára már több mint ötezerre rúg. A kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvúk egyedszáma azonban csupán 900.

Neked ajánljuk
Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam