2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy súlyosan veszélyeztetett teknősfaj három fészkét fedezték fel Kambodzsában

Az 51 tojást rejtő fészkekre a WCS kambodzsai szervezete, a helyi halászati hatóság és egy teknősfészek-védelmi csoport emberei találtak rá.

A már csaknem kihalt királyi teknős (Batagur affinis) három fészkét fedezték fel természetvédelmi szakemberek a délnyugat-kambodzsai Koh Kong tartományban lévő Sre Ambel folyórendszer vizenyős területein – jelentette be a New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS).

A déli Batagur-teknősként is ismert királyi teknős egyike a világ 25 legveszélyeztetettebb édesvízi, illetve szárazföldi teknősének. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Fotó: wcs.org

„A Sre Ambel folyórendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a királyi teknős túlélésében, mivel part menti területei, ártéri és mangroveerdőségei táplálékot és a párzáshoz szükséges feltételeket is biztosítják az állatok számára” – mondta Ken Sereyrotha, a WCS illetékes munkatársa.

A szakember szerint 2016 óta ez az első alkalom, hogy három fészekre bukkantak, az elmúlt négy évben mindig csak egyet-egyet találtak.

„A mostani növekedés a kormány azon döntésének eredménye, amellyel betiltotta a térségben a kotrómunkákat, és védett övezetté nyilvánította a Sre Ambel folyórendszert, továbbá a közelmúltban 86 királyi teknőst engedtek szabadon a folyóban” – tette hozzá Sereyrotha.

A királyi teknős onnan kapta előkelő nevét, hogy a történelmi időkben csak a kambodzsai uralkodói család tagjai fogyaszthatták tojásait. Egészen 2000-ig úgy vélték, hogy a faj kihalt Kambodzsában, ekkor azonban egy kisebb populációt fedeztek fel a Sre Ambel folyóban. A helyi halászati hatóság és a WCS azóta együtt dolgozik, hogy megóvják a fajt a kipusztulástól.

2005-ben Kambodzsa nemzeti hüllőjévé nyilvánították az állatot.

Neked ajánljuk
Sikeres Kambodzsa nemzeti hüllőjének fajmegmentő programja (videóval) Jól áll a madárvédelem és az áramszolgáltatók összefogása Megint szükség van a lakosság segítségére a baglyok szaporodásához Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam