2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Embertelen és törvénytelen, amit most a hazai erdőkben a szarvasokkal csinálnak

A tél végétől április elejéig, amikor a szarvasok levetik agancsukat, óriási problémát jelent az engedély nélküli gyűjtés. Illegális a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése, amely a vadállományban és az erdőben is kárt okoz.

Ez a tevékenység egyrészt lopásnak minősül, mivel a vadászati törvény előírja, hogy a hullajtott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona, és csak írásos engedély birtokában szabad összeszedni – hívja fel a figyelmet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Másrészt az illegális agancsgyűjtés a vadállományban és az erdőben is kárt okoz.

Az agancsozók sokszor ugyanis nagyobb csoportban, szabályos csatárláncot alkotva hajtják a szarvasokat nappali pihenőhelyeikről az agancshullajtás reményében.

Ezzel viszont nemcsak megzavarják, hanem agyonhajszolják a tél végére amúgy is legyengült állatokat.

Dámszarvas (Dama dama) bika barcog a SEFAG Zrt. barcsi erdészetének területén 2015. október 20-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása
Fotó: MTI/Kovács Attila

„Nemsokára február végén járunk, olyan időszakban, amikorra a tél természetes szelekciót hajt végre a vadállományban. Az állatok kondíciója romlik, amit majd tavasszal bőséges mennyiségű táplálékkal tudnak pótolni. A tél végén tehát természetes, hogy az erdei ökoszisztéma ezen eleme fokozottan sérülékenyebb” – magyarázta Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese, miért jelent problémát ilyenkor a vadon élő állatok megzavarása.

Csépányi Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a folyamatosan zavart állat nem a megszokott pihenő- és táplálkozóhelyeit használja, hanem az erdő olyan részein is táplálkozik, ahol egyébként nem fordulna meg, így több kárt okoz az erdőben a fiatal facsemeték fokozottabb megrágásával.

Fotó: parkerdo.hu

A hullajtott agancs ráadásul a szakemberek számára egyfajta információforrásként szolgál. A vadgazdálkodók rengeteg dologra tudnak következtetni belőle. Képet ad az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas.

Neked ajánljuk
Két év után tudtak segíteni a nyakán gumiabronccsal élő szarvason (videóval) Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Nyugtató erdei hangok (videó) Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam