2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Embertelen és törvénytelen, amit most a hazai erdőkben a szarvasokkal csinálnak

A tél végétől április elejéig, amikor a szarvasok levetik agancsukat, óriási problémát jelent az engedély nélküli gyűjtés. Illegális a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése, amely a vadállományban és az erdőben is kárt okoz.

Ez a tevékenység egyrészt lopásnak minősül, mivel a vadászati törvény előírja, hogy a hullajtott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona, és csak írásos engedély birtokában szabad összeszedni – hívja fel a figyelmet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Másrészt az illegális agancsgyűjtés a vadállományban és az erdőben is kárt okoz.

Az agancsozók sokszor ugyanis nagyobb csoportban, szabályos csatárláncot alkotva hajtják a szarvasokat nappali pihenőhelyeikről az agancshullajtás reményében.

Ezzel viszont nemcsak megzavarják, hanem agyonhajszolják a tél végére amúgy is legyengült állatokat.

Dámszarvas (Dama dama) bika barcog a SEFAG Zrt. barcsi erdészetének területén 2015. október 20-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása
Fotó: MTI/Kovács Attila

„Nemsokára február végén járunk, olyan időszakban, amikorra a tél természetes szelekciót hajt végre a vadállományban. Az állatok kondíciója romlik, amit majd tavasszal bőséges mennyiségű táplálékkal tudnak pótolni. A tél végén tehát természetes, hogy az erdei ökoszisztéma ezen eleme fokozottan sérülékenyebb” – magyarázta Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese, miért jelent problémát ilyenkor a vadon élő állatok megzavarása.

Csépányi Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a folyamatosan zavart állat nem a megszokott pihenő- és táplálkozóhelyeit használja, hanem az erdő olyan részein is táplálkozik, ahol egyébként nem fordulna meg, így több kárt okoz az erdőben a fiatal facsemeték fokozottabb megrágásával.

Fotó: parkerdo.hu

A hullajtott agancs ráadásul a szakemberek számára egyfajta információforrásként szolgál. A vadgazdálkodók rengeteg dologra tudnak következtetni belőle. Képet ad az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas.

Neked ajánljuk
Európában is ritka rovart találtak Nógrádban Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Az erdőjáró apró örömei Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam