2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Döbbenetes mértékű az illegális vadkereskedelem Délkelet-Ázsiában

Több mint 200 tonna afrikai elefántagyarat és csaknem egymillió tobzoskát foglaltak le a hatóságok az ezredforduló óta Délkelet-Ázsiában – derült ki az illegális vadkereskedelmet monitorozó Traffic nevű szervezet által közzétett statisztikai adatokból.

„Egyetlen nap sem telik el úgy Délkelet-Ázsiában, hogy ne foglalnának le illegális vadszállítmányt, ráadásul az esetek jelentős részében egészen döbbenetes méretűt” – mondta Kanitha Krishnasamy, a szervezet délkelet-ázsiai részlegének igazgatója. A mutatók szerint

2008 és 2019 között 225 ezer kilogramm elefántagyarat csempésztek ki Afrikából, és 895 ezer tobzoskát, valamint 96 ezer kilogramm tobzoskapikkelyt foglaltak le a hatóságok a régió tíz országában 2000 és 2019 között.

Lefoglalt elefántagyarak és tobzoskapikkelyek a hongkongi vámhivatalban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 1-jén. A két tonna agyar és mintegy nyolc tonna pikkely fagyasztott húsok közé volt rejtve egy Nigériából Vietnamba tartó szállítmányban. Szakértők szerint ekkora mennyiségű áruhoz közel 500 elefántot és mintegy 14 ezer tobzoskát kellett elpusztítani
Fotó: MTI/EPA/Alex Hofford

Az amerikai kormány által támogatott jelentés szerint továbbá 100 ezer kétkarmú teknőst koboztak el a hatóságok Indonéziában 2003 és 2019 között. Szumátra és Jáva szigetén pedig 45 ezer énekes madarat foglaltak le 2018-2019-ben.

A Traffic szerint a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem mértéke ugyanakkor még ennél is nagyobb a régióban, mivel a most közölt adatok csupán a helyi rendőrségek és egyéb hatóságok által lefoglalt szállítmányokat fedik le.

A tanulmány készítői a szervezett bűnözést és az elkövetők felelősségre vonásának hiányát jelölték meg a térségben zajló illegális vadkereskedelem virágzásának okaként.

Az új koronavírus-járvány miatt az elmúlt hetekben különösen nagy figyelem szegeződött az ázsiai vadkereskedelemre, mivel a járvány kiindulópontjának sokáig a közép-kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan egyik hús- és halpiacát tartották.

Lefoglalt elefántagyarak Szingapúrban 2019. július 22-én. A szingapúri vámhatóság és a Nemzeti Parkok Tanácsa nevű kormányzati szervezet egy közös akció során 11,9 tonna tobzoskapikkelyt és 8,8 tonna elefántagyart foglalt le mintegy 3 milliárd 648 millió forint becsült értékben
Fotó: MTI/EPA

„Az illegális vadkereskedelem mindig magában fogja hordozni annak a lehetőségét, hogy a vadállatok által hordozott vírusok átkerülnek az emberekre” – mondta Elizabeth John, a szervezet kommunikációs munkatársa.

Mint hangsúlyozta, az illegális vadkereskedelem és az élő állatokat, azok testrészeit vagy az azokból készült termékeket illegálisan kínáló piacok elleni határozott fellépés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a jövőben csökkenjen az állatok és emberek közötti betegségátadással összefüggő kockázat.

Neked ajánljuk
Visszaszorulóban az orvvadászat Namíbiában Az elefántok pusztulásáról tanúskodik egy több száz éve elsüllyedt hajó rakománya Kevesebb áldozata volt tavaly az emberek és elefántok közötti konfliktusnak Srí Lankán Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam