2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú kék bálna gyűlt össze az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigetnél (videóval)

A kereskedelmi célú bálnavadászat betiltása óta nem látott számban gyűltek össze az elmúlt hetekben a kék bálnák az Atlanti-óceánon fekvő Déli-Georgia szigetnél.

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) és az Aucklandi Egyetem kutatói 23 nap alatt 55 példányt számoltak össze az Egyesült Királysághoz tartozó területen, amely a bálnavádaszat epicentruma volt a XX. század elején.

„Figyelembe véve, hogy 40-50 éven át mindössze kétszer észleltek kék bálnát a Déli-Georgia körüli vizekben, és 2007 óta is csak talán egy picivel több elszigetelt esetről számoltak be, az, hogy gyakorlatilag nulláról 55-re nőtt a számuk egyetlen év alatt, egészen elképesztő” – kommentálta a kutatás eredményeit Trevor Branch, a Washingtoni Egyetem seattle-i campusának szakembere.

Kék bálna a Déli-Georgia szigetnél Fotó: bas.ac.uk/Martin Collins

A kék bálna a bolygón valaha élt legnagyobb testű állat, és azon belül is az antarktiszi alfaj egyedei voltak a legnagyobbak a maguk 30 métert is meghaladó testhosszával.

Fotó: e-press.news

Méretükből adódóan ezek a tengeri emlősök jól jövedelmező fogásnak számítottak, aminek következtében a Déli-Georgia körüli vizekben több mint 33 ezer kék bálnát ejtettek el és mészároltak le, többségüket 1904 és 1925 között.

Az utolsó hivatalos becslés 1997-ben készült, amikor 2280 példányra tették a Déli-óceánban élő kék bálnák számát.

A 2021 végére várható következő értékelésnek további növekedést kellene mutatnia, amire jó esély van a Déli-Georgiánál tapasztaltak alapján.

Neked ajánljuk
Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Megnőtt a fehérfejű langurok száma Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam