2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Év végéig százezer hektáron javul a természeti környezet állapota

A 2015-16-ban indított programok jó részében az élőhelyek helyreállításán van a legnagyobb hangsúly. Kiemelt szerepet kapnak például a szikes puszták – ezek megőrzésében Magyarországnak nemzetközi szinten is kiemelt felelőssége van.

Negyvenmilliárd forintból több mint nyolcvan fejlesztés valósul meg országszerte, több száz helyszínen, amelynek eredményeként százezer hektáron javul a természeti környezet állapota – közölte az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára az M1-en.

Balczó Bertalan elmondta: az előkészítő munka 2015-2016-ban történt, a projektek nagy része 2020 végéig megvalósul.

Az élőhelyek helyreállításán van a legnagyobb hangsúly, főként olyan értékekre koncentrálnak, amelyeknek a megőrzésében Magyarországnak nemzetközi szinten is kiemelt szerepe és felelőssége van.

Különösen a szikes pusztáinkról és a gyepterületekről van szó, ahol például a gyepeket felszabdaló mesterséges és már fölöslegessé vált infrastrukturális elemeket kell felszámolni, a vízkormányzásnak pedig olyan módját alakítják ki, hogy ne elvezessék, hanem éppen ellenkezőleg, minél tovább meg tudják tartani a vizet a gyepes területeken.

Derecske, szikes puszta Fotó: orszagalbum.hu

A vizesélőhelyekkel külön is foglalkoznak, a holtágak, a lápok és a Duna egyes mellékágainak revitalizációjával.

Megerősítették a természetvédelmi őrszolgálatot is, mert jelenlétük komoly hatással bír a védett természeti területeken, meg lehet előzni velük a konfliktusokat és a természetkárosítást. Ennek részeként területi irodákat hoztak létre és újítottak fel, ahová tanácsokért is betérhetnek a földhasználó gazdálkodók, s így egy intenzívebb együttműködéses kapcsolattartás tud megvalósulni.

A teljes beszélgetés a hirado.hu-n tekinthető meg.

Neked ajánljuk
Szabadon engedték a New York-i Rockefeller Center karácsonyfáján megbúvó kis baglyot (videóval) Cher segítségével megérkezett Kambodzsába „a világ legmagányosabb elefántja” (videókkal) Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja és öt hirola (videóval) Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam