2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért jönnek egyre korábban a Balaton környéki gólyák?

Felröppent a hír, hogy Alsó-Szászországba január végén megérkeztek az első gólyák, és február 11-én Magyarországra is hazarepült elsőként Kele, a vörsi gólya, majd pár órával később Suri, a Vas megyei Vassurány állandó lakója is. A gólyahelyzetről készített interjút a likebalaton.hu Színai Péterrel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park zoológiai és ökológiai szakreferensével.

— Hallottuk a hírt a hazatérő gólyákról. A Dunántúlra még nem érkeztek meg?

– Nem, és valószínűleg Suri sem Afrikából jött haza. Vannak úgynevezett téli gólyák, akik állítólag hamar megérkeznek, de ők valójában el se mentek. Az utóbbi 10-15 évben a klímaváltozás miatt egyre több gólya próbál itthon áttelelni, és egyre több olyan faj van, amelyik a régi vonulási útvonalat nem követi, tehát nem megy el mondjuk a Dél-afrikai Köztársaságig, hanem Törökországban vagy Izraelben szeméttelepeken vészeli át a telet. Innen aztán sokkal hamarabb is indulnak haza.

– Mi a tapasztalat az itthon telelő gólyákkal? Sikerül nekik?

– Igen. Itthon is inkább a szeméttelepeket választják, mert ott mindig találnak valami ehetőt. Egyáltalán nem kell emberileg beavatkozni az itthon maradóknál, mert feltalálják magukat, és átvészelik a hidegebb napokat is.

– Gyűrűzik az itthoni gólyákat?

– Természetesen. Őket elsősorban fiókaként lehet meggyűrűzni, és az utóbbi években egyre több madarat jelölünk színes gyűrűkkel.

– Vannak kedvencek, vagy olyan, amelyiknek nevet adtak?

– Vannak bekamerázott gólyák egy-két helyen az országban, illetve vannak műholdas követővel ellátott madarak, és nekik nevet is adtak. Gyűrűzésnél csak 2-3 adat jön a madárról, míg a modernebb jeladók napi több száz vagy több ezer adatot is közölnek, és sokkal finomabb adatelemzésre alkalmasak.

Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

– Akkor azt is tudni lehet, hogy érzi magát aznap egy madár?

– Tulajdonképpen igen, a napi aktivitásából lehet következtetni erre is. Most már olyanokat is tudnak mérni, hogy milyen magasan száll, milyen sebességgel, vagyis igazából rengeteg információhoz lehet hozzájutni általa.

– Van rá adat, hogy évente hány gólya érkezik, és él Magyarországon?

– Hozzávetőleg 5000 pár gólya van hazánkban, de ez egy körülbelüli szám. Az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a Dunántúlon csökken az állomány, míg az Alföldön enyhén növekszik. Ennek oka a tájhasználatban rejlik, mivel a Dunántúlon sokkal kevesebb legelő állat van.

Az interjú a likebalaton.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Újjászületett a Bezerédi-Duna-ág, fejlődnek a nemzeti parkok Több madárfaj is megjelent a megújított tavaknál Haszonállatoknál használt gyógyszertől pusztulnak a keselyűk Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: likebalaton.hu
Vissza
Hírfolyam