2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban (videóval)

Vörös óriás- (Macropus rufus) és Bennett-kenguruk (Macropus rufogriseus) születtek a Nyíregyházi Állatparkban, néhány kölyköt már láthatnak a kifutókban a látogatók.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban látható vörösóriáskenguru-tenyészcsapat jól érzi magát a parkban, állományuk évről évre gyarapszik, az elmúlt időszakban pedig mindhárom ivarérett nősténynek született utóda.

Révészné Petró Zsuzsa zoológiai osztályvezető elmondta, a kölykök fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig az állatpark szakemberei sem tudtak.

Kenguru nőstény a kicsinyével a Nyíregyházi Állatparkban, 2017-ben Fotó: sostozoo.hu

Születésük után a csupasz és vak, mindössze 0,75 grammos állatoknak csupán annyi erejük van, hogy bemásszanak anyjuk erszényébe, ahol a mellbimbóra tapadnak, és hetven napig el sem eresztik. A biztonságot nyújtó erszényben kezdenek fejlődni, és körülbelül százötven naposan dugják ki először fejüket, ekkor már sokkal jobban hasonlítanak a felnőtt egyedekre. Emiatt maguk a gondozók sem tudják még, pontosan hány utód születhetett.

A kölykök növekedésük alatt egyre több időt töltenek az erszényen kívül, 240 naposan pedig végleg elhagyják azt, de még körülbelül 3-4 hónapig visszajárnak anyatejet szopni.

A szerencsésebb vendégek meg is pillanthatják a jelenleg 5-6 hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva, vagy a legnagyobb már az erszénytől elbúcsúzva szemléli a külvilágot.

Vörös óriáskenguru a Nyíregyházi Állatparkban Fotó: sostozoo.hu

A vörösóriáskenguru-kölykök már most akkorák, mint a szomszédságukban élő Bennett-fajta kifejlett és ivarérett egyedei – mondta Révészné Petró Zsuzsa, és hozzátette, hogy a Bennett-kenguruknál tíz ivarérett nősténynek lehetnek utódai, pontos számukat csak három-négy hét múlva lehet majd megállapítani.

A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata, tudományos neve vörös nagy lábút jelent, mivel tekintélyes, hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet, magassága elérheti a 170-180 centimétert. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is szívesen fogyasztja.

Ausztrália ikonikus állata az ország belső, vízben szegény területein – táplálékban gazdag időpontban – akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és képes akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel ugrálni.

Videó a 2017-ben született kengurubébikről:

Neked ajánljuk
Orrszarvúkat telepítenek át egy nepáli nemzeti parkból, mert nagyon elszaporodtak Majdnem megölt egy rókát a fejére ragadt műanyag palack, állatvédők segítettek rajta (képgalériával) Megnyílt a kutyahúsfesztivál a kínai Julinban a koronavírus-járvány ellenére A koronavírus-járvány miatti válság legpozitívabb hatása maga a kezelés módja lesz Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam