2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevéssé ismert állatok lehetnek a természetvédelem jövőbeli ikonikus alakjai (fotókkal)

Tudósok szerint kevéssé ismert állatokkal, például a pápaszemes medvével vagy a kígyászkeselyűvel is kampányolni kell a jövőben ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénz gyűljön össze a kihalás fenyegette fajok védelmére.

Az adománygyűjtő kampányok arcai jelenleg főleg olyan „cuki” állatok – például a tigrisek vagy az elefántok –, amelyeket kedvelnek a tömegek, a The Nature Conservancy civil természetvédelmi szervezet szerint azonban eközben elhanyagolnak más olyan fajokat, amelyeknek ugyancsak szükségük lenne a védelemre.

Az emblémaállatok szerepeltetése jó módja „a szívek és lelkek megnyerésének”. A közelmúlt ausztráliai erdőtüzeiben megsérült koalák szívszorító látványa dollármilliókat segített összegyűjteni, mert „mindenkinek, aki ezeket a képeket látja, megszakad a szíve” – idézte a BBC Jennifer McGowant, az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatóját.

Az arany piszeorrú majom is szerepel az új listán Fotó: neprimateconservancy.org

A The Nature Conservancy szerint tudományosabban kellene kiválasztani az adományvonzó fajokat, és nem csak azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek „cukinak” számítanak a nagyközönség szemében.

A zöldszervezet ezért több száz emlős-, madár- és hüllőfajt azonosított a természetvédelmi erőfeszítések lehetséges jövőbeni emblémáiként.

Viperagyík Fotó: animals.sandiegozoo.org
Kígyászkeselyű Fotó: amarqt.com

A Nature Communications című szaklapban publikált tanulmányban olyan állatok szerepelnek, mint például a vörösfülű cerkóf, az Andok erdeiben élő pápaszemes medve, a takin, egy Ázsiában előforduló kecskeféle, nemének egyetlen tagja, a fossza – egy cibetmacskaféle Madagaszkárról –, a Délkelet-Ázsiában honos orrszarvú madár, a kelet-afrikai szavannákon élő kígyászkeselyű, a mexikói vagy az amerikai sivatagokban előforduló gila, más néven viperagyík.

Orrszarvú madár Fotó: flickr.com

A kutatók szerint ezek is megnyerő állatok, gyakran mégis figyelmen kívül hagyják őket más, ikonikusabb fajok miatt.

Pápaszemes medve Fotó: iucnredlist.org/Robin Appleton

Egy kormányközi tudományos testület tavalyi megállapítása szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. Friss becslések szerint évente legalább 100 milliárd dollárra van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzésére vonatkozó globális célok eléréséhez. A kutatók szerint szükség van minden fillérre, ezért egyetlen lehetséges, a közönségre hatást gyakorló fajt sem szabad kihagyni az adománygyűjtésből.

Neked ajánljuk
Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Ne etessük a vízimadarakat! Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam