2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában

Az ausztrál bozóttüzek hatása sokkal súlyosabb volt, mint korábban a klímaváltozási előrejelzésekből becsülték: egy új tanulmány szerint egymilliárd állat lelte halálát, és a lángok magyarországnyi területet perzseltek fel. A kutatók szerint a katasztrófa „tüzes ébresztő volt a klímatudománynak”.

A dél-ausztráliai tüzekben 33 ember vesztette életét. 2019 szeptembere és 2020 januárja között mintegy 5,8 millió hektárnyi erdő égett le Új-Dél-Walesben és Victoria államban. Ez a kontinens erdős területeinek durván 21 százaléka, ami példátlan az eddigi tűzvészek történetében – ismertette a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Nature Climate Change folyóiratban frissen megjelent publikációk alapján.

Tűzvész pusztít az ausztrál fővárostól, Canberrától délre fekvő Clear Range közelében 2020. január 31-én. A tűz miatt a hatóságok szükségállapotot hirdettek az Ausztrál Fővárosi Területen
Fotó: MTI/AP/Rick Rycroft

Benjamin Sanderson klímatudós, az egyik tanulmány szerzője kiemelte, hogy „a klímatudománynak sokkal jobb munkát kell végeznie”, ha el akarjuk kerülni, hogy a jövőben a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák felkészületlenül érjenek. Sanderson, a francia kormány Tegyük ismét naggyá a bolygót! elnevezésű programjának szakembere hangsúlyozta: „Minél gyorsabban melegszik a bolygó, annál valószínűbb, hogy meglepetések érnek minket”.

A klímamodellek – olyan szimulációk, amelyek felhasználják az összes rendelkezésre álló információt arról, hogy mi befolyásolja bolygónk éghajlatát – segítenek elsősorban megfejteni, hogy milyen hatásai vannak a Föld felmelegedésének.

Bozóttűz füstje az ausztrál fővárostól, Canberrától 30 kilométerre délre fekvő Tharwa térségében 2020. január 31-én
Fotó: MTI/AAP/Mick Tsikas

Ezek a modellek nagyon jó képet adnak az éghajlat bizonyos aspektusairól, például a globális hőmérsékleti változásokról, de a tüzek kérdése sokkal összetettebb. Azt ugyanis számos körülmény, a csapadék, a szél, a talajborítás és a népsűrűség is befolyásolja, csupa olyan szempont, ami növeli a tűz kockázatát, táplálja és terjeszti a tüzet – magyarázta a tudós a BBC Newsnak.

A tűzvésszel kapcsolatos eddigi modellek egyike sem hozott olyan eredményt a szimulációval, mint ami Ausztráliában bekövetkezett – jelentette ki Sanderson, aki abban látja a megoldást, hogy egyetlen szimuláció helyett, ami a legvalószínűbb forgatókönyvet próbálja elkészíteni, inkább több ezernyi különböző forgatókönyvet gyártanak a jövőre.

Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) nézelődik bozóttűzben megsemmisült fák között az Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állambeli Cobargo közelében 2020. január 16-án. A településen szilveszter napján pusztított a tűzvész, amelynek során két ember életét veszítette, és lakóépületek semmisültek meg
Fotó: MTI/EPA-AAP/James Gourle

„Ez a sok ezernyi változat teljesen lefedheti azt is, hogy legrosszabb esetben mi történhet” – mondta.

A kutatók szerint pedig a legrosszabb forgatókönyv megismerése – az erdőtüzekkel és a rendkívüli időjárással – egyre fontosabb lesz, ahogy a Föld éghajlata olyan irányba tolódik, amit még nem ismerünk.

„Amíg az előrejelzéshez szükséges összes alapvető feltételt nem ismerjük, nem tudunk konkrét tanácsot adni a társadalomnak az alkalmazkodáshoz” – mutatott rá Sanderson.
A Nature Climate Change folyóiratban több további tanulmány foglalkozik az erdőtüzek hatásaival és tanulságaival. Az egyik szerint az ausztrál bozóttüzek a kontinensen és globálisan is minden korábbi erdőtüzet felülmúltak.

A klímaváltozással való közvetlen kapcsolatot még elemzik, de a tudósok korábban már megállapították, hogy az éghajlatváltozás és az úgynevezett tűzidőjárás – a magas hőmérséklet, erős szél és alacsony páratartalom kombinációjának – súlyossága és gyakorisága között van kapcsolat.

Neked ajánljuk
A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel Műholdfelvételekkel mérnek fel egy rozmárállományt (videóval) Mennyi az annyi? Számszerűsítik a klímaváltozással járó károkat Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam