2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Furcsa, rejtőzködő madarat találtak az Alföldön

Évről évre egyre több guvat telel a magyarországi halastavakon, mocsarakban. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai azonban most szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban, a királyhegyesi Száraz-érben bukkantak rá a faj egy példányára.

A guvat igen változatos színezetű vízimadár. Arca, torka és hasa acélkék, oldala és hasa alsó része fekete-fehér csíkos, háta pedig barna és fekete foltokkal tarkított. Írisze narancsvörös, akárcsak a hosszú, enyhén hajlott csőre. Rejtett életmódot él, ezért nagyon ritkán lehet megfigyelni. Általában nádasokban, gyékényesekben, illetve különféle mocsaras élőhelyeken fordul elő. Rákokat, csigákat, bogarakat és növényi táplálékokat is szívesen fogyaszt. Magyarországon elterjedt, de nem gyakori költőfaj – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park honlapján.

A hazai állomány télire elvonul a Földközi-tenger térségébe, az utóbbi években azonban egyre több guvatot lehet látni a téli időszakban is.

Azt nehéz lenne megállapítani, hogy ezek a példányok az itteni költőállomány tagjai, avagy tőlünk északabbról érkeznek ide.

Fotó: kmnp.hu/dr. Kalotás Zsolt

A nagyobb kiterjedésű nádasok, mocsarak mentén járva a guvat jelenlétére elsősorban malacvisításszerű, kicsit rekedtes, éles, magas hangjáról lehet következtetni. Télen azonban nem hallatja a hangját, így még nehezebb rátalálni. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a napokban a Királyhegyesi-pusztán csordogáló Száraz-érben pillantottak meg egy, a vízi növényzet sűrűjéből előmerészkedő guvatot. Ennél a keskeny vízfolyásnál korábban még nem került elő a faj egyetlen példánya sem.

Neked ajánljuk
Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: Körös-Maros Nemzeti Park
Vissza
Hírfolyam