2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ennyi erdőirtás láttán a bőgőmajmok sem jutnak szóhoz

Az esőerdők átalakítása nem meglepő módon hatással van az ott élő állatok viselkedésére is. Egy tudóscsapat megfigyelései szerint az erdőirtások közelében a mellényes bőgőmajmok hímjeinek jellegzetes kiáltásai is megváltoznak.

A tudósok egyelőre nem tudják biztosan, milyen célt szolgálnak a majmok elnyújtott kiáltásai. A Costa Rica dzsungelében elvégzett kutatás vezető antropológusa, Laura Bolt azonban azt gyanítja, hogy a hímek az élelemforrásban gazdag területek megóvása érdekében hallathatják őket.

A kutatás során az erdő változatos területein – érintetlen, sűrű növényzetben, a természetes folyók mentén és a mezőgazdasági műveléshez kapcsolódó irtások közelében vizsgálták a majmok hangjának erősségét és mintázatát.

Az érintetlen területeken a hím majmok hosszabb kiáltásokkal igyekeztek megóvni csapatuk számára az értékes tápláléklelő helyeket, a megbolygatott területeken ugyanakkor a kiáltások sokkal rövidebbekké váltak.

Bolt szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a viselkedés megváltozása a majmok túlélési esélyeinek egyértelmű csökkenését is jelentené. Ugyanakkor azt egyértelműen mutatja, hogy az erdőirtás komoly hatással van a majmok életére, és újólag ráirányítja a figyelmet az élőhelyek megóvásának és helyreállításának jelentőségére.

Egy elhalkuló kiáltás a legharsányabb figyelmeztetéssel érhet fel Fotó: Cephas/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: mongabay.com
Vissza
Hírfolyam