2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Denevérekkel volt teli az Apostagon kivágott fa, kimentették őket

Apostagról riasztották a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának Természetvédelmi Őrszolgálatát február 29-én, hogy denevéreket találtak egy balesetveszély miatt kivágott fában. A helyszínre érkező természetvédelmi őr átnézte a fát, és a helyi lakosság segítségével 41, még telelő rőt koraidenevért gyűjtöttek össze.

„A bolygatás és az enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak, ezért gyorsan dobozba raktuk őket. Többségük egy vastag, odvas ág belsejében kapaszkodott, őket ezzel együtt sikerült megmenteni” – számolt be Erdős Sarolta, a természetvédelmi őrkerület vezetője.

Fotó: knp.hu – Kiskunsági Nemzeti Park

Az állatokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik közeli, mesterséges denevértornyában helyezték el, ahol tovább folytathatják a hamarosan véget érő telelésüket.

Fotó: knp.hu – Kiskunsági Nemzeti Park

A kertészeti munkák során tél végén gyakran vágnak ki öreg, balesetveszélyessé vált fákat. Ilyenkor gondolni kell arra is, hogy az odvas fákban állatok lakhatnak. Ha ilyen esetben denevért vagy mókust találunk, mindenképpen szóljunk szakembernek.

Fotó: knp.hu – Kiskunsági Nemzeti Park

Az apostagi önkormányzat gyors reagálásának köszönhetően a kalandot ez a kolónia megúszta, a Kiskunsági Nemzeti Park pedig köszönetet mondott a helyiek értékes segítségéért.

Magyarországon minden denevérfaj, beleértve a rőt koraidenevért is, védett vagy fokozottan védett állat.

Neked ajánljuk
Készül a sasleltár A szél birodalma, ahol szinte vízszintesen nőnek a fák Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: knp.hu
Vissza
Hírfolyam