2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas pontyot keres a Nébih, a horgászok segítségét kérik

A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a gyékényesi kavicsbányatavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének meghatározásában.

A Nébih Állami Halőri Szolgálatához (ÁHSZ) érkezett bejelentés szerint a képen látható pontyot 2017-ben több alkalommal megfogták és a vízbe visszaengedték a 14-0063-1-5-ös kódszámú, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen. A bejelentés szerint a több mint 30 kg egyedsúlyú pontyot 2018-ban feltételezhetően már egy Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei halastóban fogták meg, ahol fényképet is készítettek róla.

A Nébih által felkért szakértő megállapította, hogy a két különböző vízterületről megfogott ponty ugyanazon egyed. Ugyanakkor nem állnak az ÁHSZ rendelkezésére olyan fényképfelvételek, melyek alapján a halastó teljes bizonyossággal azonosítható lenne.

Fotó: portal.nebih.gov.hu

Az érintett egyed eredeti élőhelyére történő visszaszállítása érdekében a Nébih várja azon horgászok jelentkezését, akik 2018-ban vagy azt követően megítélésük szerint a képen szereplő pontyot fogták meg, továbbá a fogásról fotóval rendelkeznek, vagy legalább érdemi információt tudnak nyújtani a hal jelenlegi hollétéről.

A keresett hal jellegzetes formájú és méretű, azonban elváltozások nem láthatók rajta. Ugyanakkor a szakértő 8 olyan kulcsbélyeget is megállapított, amelyek alapján a ponty kétséget kizáró módon azonosítható.

A Nébih kéri a horgászokat, hogy akkor is küldjék meg a rendelkezésükre álló felvételt, ha nem biztosak abban, hogy az érintett egyedről van szó.

A képeket – a fogás helyének megjelölésével – az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail-címre várják.

Egy 30 kg egyedsúlyú ponty felnevelése a halgazdálkodásra jogosult több évtizedes munkája, feketepiaci értéke éppen ezért 700-800 000 Ft.

Minden természetet, horgászatot szerető ember érdeke, hogy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeink halállománya fennmaradjon.

Az ÁHSZ célul tűzte ki a horgászattal-halászattal kapcsolatos feketegazdaság felszámolását, ebben kérik most a horgászok segítségét.

Neked ajánljuk
Uniós oltalmat kapott két balatoni hal Arcfelismerő rendszert akarnak bevezetni a koalák megóvásáért Az indiai–pakisztáni háborúskodás az állatok életére is kihat (videóval) Beépített enzimek segíthetnek megoldani a műanyaggal kapcsolatos kihívásokat Elefántok tízezreit veszélyeztetik az Afrikába tervezett kőolajfeltárások
Tovább a forrásra: portal.nebih.gov.hu
Vissza
Hírfolyam