2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkezett az első fekete gólya Gemencbe

A bekamerázott fészek tulajdonosa, Tóbiás évek óta igen korán érkezik vissza Afrikából. A fekete gólyák többsége március 15-e körül tér vissza a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci-erdőbe.

A Gemenc Zrt., a Magyar Madártani Egyesület és a Duna–Dráva Nemzeti Park együttműködésének eredményeként bárki nyomon követheti az interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. (2019. február 2. óta 1,2 millió megtekintés volt.)

Március 3-án reggel 6:31-kor megérkezett a bekamerázott feketególya-fészekbe az első madár. Az internetes közvetítés 8. évada már február közepén elindult, úgyhogy a legelszántabb nézők idén is élő adásban lehettek tanúi az első gemenci fekete gólya landolásának.

Az érkezés Fotó: gemenczrt.hu

Hazánkban a legtöbb feketególya-pár a Sió-csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

Fotó: gemenczrt.hu

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Fotó: gemenczrt.hu

Tavaly két gemenci fekete gólya, Bea és Jenő GPS-jeladóval felszerelve indult Afrikába. Róluk bővebben itt olvashat.

Neked ajánljuk
Induláshoz készen gyülekeznek a fekete gólyák Induláshoz készen gyülekeznek a fekete gólyák Országos madárfotó-pályázat a tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: gemenczrt.hu
Vissza
Hírfolyam