2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól van a világ egyetlen ismert albínó orangutánja a borneói esőerdőben (videókkal)

A fehér bundájú, kék szemű nőstényt 2017-ben fogták el egy falu lakói Borneó középső részén. A hatóságok két nappal később kiszabadították a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt. Egy állatmentő állomásra került, ahol az állapota gyorsan javult.

Amikor Alba teljesen felépült és képes volt önállóan élelemszerzésre, egy másik nőstény orangutánnal, Kikával együtt szabadon engedték 2018 decemberében.

A Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) szervezet tagjai ezen a héten látták Albát a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban kialakított orangutánrezervátumban, ahol három újabb orangutánt engedtek vissza a vadonba.

Alba, még a felgyógyulása idején Fotó: carbonrally.com

A rezervátumban az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat gondoskodik a nap 24 órájában.

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak szerint a fiatal állat annak idején „a semmiből”, anyja nélkül bukkant fel.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón, a trópusi esőerdőkben, azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti a populációt.

Alba a kiszabadítása után:

Alba szabadon engedése:

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam