2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött

A román környezetvédelmi minisztérium által indított erdősítési kampány keretében idén 53 millió facsemetét ültetnek, 2500 új erdőt hoznak létre és 7000 létező fiatal erdőt egészítenek ki szerte az országban.

Az Országnyi erdő elnevezésű projekt keretében Klaus Iohannis államfő Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökkel és Florin Citu miniszterelnök-jelölttel közösen ültette el az első tölgyfacsemetét a Dambovita megyei Uliesti-en. Annak a Bukaresttől a Kárpátok hegyláncolatáig terjedő Codrii Vlasiei erdőségnek a helyén, amelynek fennmaradt szigetei mára 35 ezer hektárra zsugorodtak.

Az államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ország a XXI. században is ipari mértékű törvénytelen erdőirtással szembesül. Iohannis a meglévő erdők, „Románia zöld aranyának” hatékonyabb védelmére, és bővítésére szólította fel a hatóságokat. Véleménye szerint

Romániának kötelessége megőrizni a területén található, védettnek nyilvánított érintetlen erdőket, ugyanakkor szervezett és törvényes körülmények között kell hasznosítania a kitermelhető faanyagot.

Fotó: Facebook/Klaus Ioannis

Az államfő szerint az erdőt nem csak oxigénforrásként, a légszennyezés ellenszereként fontos védeni. A klímaváltozás sivatagosodással fenyegeti Románia déli részét, és ez ellen is az erdősítés lehet az egyik a leghatékonyabb védekezés.

Romániában rendszeresen tüntetnek a környezetvédők az illegális erdőirtás megfékezését követelve, és az erdészeket érő támadások ellen tiltakozva. Az erdészek szakszervezete szerint 2017-től mostanáig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak.

Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani.

A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, ami több a törvényesen kitermelhető 18 millió köbméternél.

Neked ajánljuk
Újabb erdőrezervátummal gazdagodott a Pilis A visszanövők a legjobb erdők A fával borított területek növelését sürgeti Áder János Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam