2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus fordulópontot hozhat az illegális állatkereskedelem ellen folytatott küzdelemben

A vadállatok adásvételének is teret adó vuhani piaccal összefüggésbe hozott, mára világszerte 100 ezer fertőzést okozó vírus hatására gyökeresen megváltozhat az ázsiai kormányzatok viszonya a térségben számos faj fennmaradását veszélyeztető állatkereskedelemmel szemben.

A koronavírus eredetének felderítésével foglalkozó kutatásokban többé-kevésbé megalapozottan több állatfaj neve is felmerült mint lehetséges köztes hordozó: a denevérek mellett például az illegális kereskedelem miatt fokozottan veszélyeztetett tobzoskáké is.

Az elmúlt hetek fejleményei rávilágítottak: a vadállatok kereskedelmének korlátozásához az emberiségnek nem csak a természet egyensúlyához fűződő közvetett érdeke fűződik, potenciális egészségügyi kockázatokat is jelent.

A kínai kormány ezt felismerve betiltotta a vadállatok élelmezési célú vadászatát, szállítását, kereskedelmét és vásárlását.

A természetvédelmi szervezetek üdvözölték a döntést, ugyanakkor a Wildlife Conservation Society arra figyelmeztetett, hogy a hagyományos gyógyászatból eredő kereslet miatt Kínában messze nem csak az élelmezési célú állatkereskedelem jelent problémát.

Tobzoskák és kígyók egy ázsiai piacon Fotó: Dan Bennett/Wikimedia Commons

A félelem nyithat utat az összefogásnak

Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) régóta napirenden van az országokon átívelő illegális állatkereskedelmi útvonalak felszámolása, az ezzel kapcsolatos együttműködés azonban ez idáig rendre megbukott valamelyik tagállam ellenállásán.

A koronavírussal kapcsolatos tapasztalatok elősegíthetik, hogy a Délkelet-Ázsiából származó, Kína piacain kikötő veszélyeztetett állatok helyzete a szükséges tiltásokkal és a helyiek számára nyújtott alternatív megélhetési források biztosításával rendezésre kerüljön.

Erre például alkalmat biztosíthat az a biológiai sokféleséggel foglalkozó konferencia, amelyre már a hónap folyamán sor kerül Kuala Lumpurban.

Ugyanakkor a Mongabay oldalán megjelent elemzés azt is felidézi, hogy a köztes vírushordozóként azonosított fajok korábban nem feltétlenül számolhattak a zavarás megszűnésével, sőt. 2002-ben a SARS-szal kapcsolatba hozott cibetmacskák tömegeit mészárolták le.

Neked ajánljuk
Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mongabay.com
Vissza
Hírfolyam