2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őshonos kedvenceinkért tenni kell

Nemzeti örökségünk részét képezik a magyar kutyafajták, de nagy versenyben kell megküzdeniük a népszerűségért. Az őshonos ebeket megkedveltető kampány idén is támogatással folytatódhat.

A magyar fajták tenyésztéséből nem vonult ki az állam. Az agrártárca stratégiájának célja, hogy lehetőleg állami kézben levő, génmegőrzésre méltó, kompromisszummentes állományok alakuljanak ki. Nem csupán regulákat fogalmaznak meg ehhez, de forrásokat is adnak a tenyésztő szervezetek számára – mondta V. Németh Zsolt miniszteri biztos Egerben, a kutyafajtáinkat népszerűsítő, 20 intézményben zajló iskolaprogram egri projektzáróján.

Csatai László nyakában egy kölyök komondor a Szent György-napi kihajtási ünnepen a Hortobágyon, 2019 áprilisában
Fotó: MTI/Vajda János

A tenyésztők a génmegőrzés költségeire és az őshonos fajták népszerűsítésére 50 millió forint támogatást kaptak a minisztériumtól. A vizsgálatok célja továbbá, hogy felderítsék a betegségek és színváltozatok hátterében álló genetikai elváltozásokat.

A fajtatiszta kutyák tenyésztése olyan, mint egy múzeum működtetése. Sok lelkesedés és egyéni ambíció kell ahhoz, hogy a fajtát akkor is fenntartsuk, ha már az eredeti funkció­ját elvesztette. Ha például a komondorokat csak a szürke marhák őrzésére használnánk, elég lenne belőlük két tucat.

Puli kutyák Fotó: kutyakozpont.hu

Fontos, hogy tiszta vérben maradjanak meg, s ne keveredjenek e fajták – erre dr. Jakkel Tamás, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) elnöke hívta fel a figyelmet. Saját tapasztalatból is szólhatott, ugyanis a családjával magyar agarakat tenyészt.

A programban azon dolgoznak, hogy a fajtákról genetikai térkép készüljön, de emellett a piacteremtés is cél.

Magyar vizslák az évenkénti Crufts brit kutyakiállításon Birminghamben 2020. március 6-án
Fotó: MTI/AP/PA/Jacob King

A cikk a szabadfold.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Visszaadták az ausztrál őslakosoknak a világ legősibb esőerdőjét (videóval) Megnyílt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár (képgaléria) Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam