2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadonban több mint 15 éve kihaltnak vélt csigafajt telepítenek vissza a Bermuda-szigetekre

A vadonban csaknem másfél évtizede kihaltnak tekintett trópusi csigafaj több száz egyedét engedték szabadon a természetvédők az állatok „szülőföldjének” számító Bermuda-szigeteken.

A bermudai kis szárazföldi csiga (Poecilozonites circumfirmatus) az angliai Chesteri Állatkert különleges tenyésztési programjának köszönhetően térhetett haza az Atlanti-óceánon elterülő szigetcsoportra.

800 kis csigát szállítottak át Nagy-Britanniából a Bermuda-szigetekre.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolt bermudai kis szárazföldi csiga utolsó vadon élő példányát több mint 15 évvel ezelőtt látták.

Bermudai kis szárazföldi csiga Fotó: chesterzoo.org

A Chesteri Állatkert és a bermudai kormány tavaly már 18 ezer bermudai nagy szárazföldi csigát (Poecilozonites bermudensis) telepített vissza sikerrel a vadonba. A mostani akció keretében újabb 10 ezer példányt engedtek szabadon a szintén súlyosan veszélyeztetett nagyobb csigákból is, hogy gyarapítsák populációjukat a szigetcsoporton.

Fotó: chesterzoo.org

„Leírhatatlan érzés azt mondani, hogy sikerült megakadályoznunk a kipusztulását két hihetetlenül fontos csigafajnak” –– mondta Gerardo Garcia, az állatkert munkatársa.

Neked ajánljuk
Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Megnőtt a fehérfejű langurok száma Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam