2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália: Az őslakosokkal együtt védik a természet kincseit

A természetvédelem, egyszersmind a nehéz anyagi helyzetben lévő őslakos családok támogatása terén is példás döntéssel állt elő az ausztrál kormány: jelentős összeggel támogatják ugyanis egy, az őslakosokból álló vadőrhálózat kiépítését és működtetését.

Az ausztrál kormány a következő hét évben 102 millió dollárral támogatja az ország őslakosait környezetvédelmi projektekhez kapcsolódóan – jelentette be Sussan Ley környezetvédelmi miniszter.

A bennszülöttek által lakott területek Ausztrália nemzeti parki és rezervátumhálózatának 45 százalékát, vagyis mintegy 67 millió hektárt tesznek ki, rendkívül gazdag élővilággal – olvasható a magyarmezogazdasag.hu-n.

Az e területeken élőkkel kötött megállapodást a kormány a biológiai sokféleség, a környezet értékeinek, köztük a szentelt helyeknek, vagy éppen a sziklarajzoknak a megőrzése érdekében.

„Az őslakos rangerek (magyarul vadőrök) szerepet kapnak az esetleges bozóttüzek felkutatásában, vagy éppen az invazív fajok felderítésében, nyilvántartásában. Közreműködésük fontos eleme az értékes természeti területek fenntartására irányuló törekvéseinknek”

– magyarázta Sussan Ley.

A hálózatot képező 7 új, őslakosok által védett terület Ausztráliában Forrás: countryneedspeople.org.au

(A térkép nagyobb méretben ide kattintva tekinthető meg.)

Az ausztrál őslakosok érdekeit védő, az általuk végzett természetvédelmi feladatokat és kampányokat összefogó „Country Needs People” szövetség örömmel fogadta a tervet. Úgy látják, hogy az eddigi rövid távú megbízások helyett végre hosszabb távú munkalehetőséghez juthatnak az őslakosok.

„A kormányzat törekvése nemcsak a természet fenntartása és védelme, hanem az érintett, egyébként nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása szempontjából is üdvözlendő” – vélekedett Patrick O’Leary, a szövetség szóvivője. Az ausztrál őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca vezetője, Ken Wyatt elmondta, hogy a szóban forgó támogatással hosszú távon tervezik igénybe venni az őslakosok szakértelmét.

„Elődeink 65 ezer éven keresztül viselték gondját ennek a földnek, az utódok pedig napjainkban töltenek be kulcsszerepet a természeti erőforrásaink fenntartható kezelésében”

– hangsúlyozta a miniszter, akinek három őslakos törzsben is születtek felmenői.

Neked ajánljuk
Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Arcfelismerő rendszert akarnak bevezetni a koalák megóvásáért 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam