2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legbájosabb sivataglakók is megsínylik a felmelegedést

Az elmúlt évtizedekben a legmagasabb napi hőmérséklet értékei a Kalahári-sivatagban is emelkedtek. Az új körülmények között a könnyen kiszáradó rókamanguszta-kölykök a csoportok közös gondoskodása ellenére sem gyarapodnak megfelelően, és gyakrabban is pusztulnak el – derül ki egy új kutatás eredményeiből.

„Az, hogy a felmelegedés hatására világszerte számos faj testmérete csökken, világszerte egyre több bizonyíték támasztja alá – mondta el a természetvédelemmel foglalkozó Mongabay magazinnak Tanja Van de Ven, a tanulmány vezető kutatója.

A szurikátáknak hagyományosan nincs könnyű életük: folyamatosan készenlétben állnak a fenyegető ragadozók, kígyók és skorpiók támadásai miatt. Azonban a földi klíma megváltozásával egy sokkal nehezebben elhárítható veszéllyel kell szembenézniük: a korábbinál is súlyosabb hőséggel.

A meleg levegő és az átforrósodott talaj miatt az apró szurikátakölykök teste gyorsabban veszti el a táplálékkal bevihető vizet, mint ahogy a gondozásukban részt vevő egyedek pótolni tudnák azt.

A fenti megfogalmazásból sejthető, hogy a kis szurikáták gondozása nem csak az anyára, illetve a szülőkre hárul: a csapat általában megosztja az utódgondozással járó terheket. Ezért feltételezték a kutatók, hogy a nagyobb kolóniák a megváltozott körülményekhez is sikeresebben alkalmazkodtak.

A Kalahári Szurikáta Projekt keretében két évtizeden át gyűjtött adatok azonban nem támasztották alá a várakozásaikat: a kölykök túlélési esélye és mérete sem függött a csapat nagyságától.

Nehéz kérdés, létezik-e kedvesebb munka: a vadon élő szurikáták a finom falat reményében a megszokott méredzkedésre jelentkeznek Fotó: Laura Thomas./Kalahari Meerkat Project

A kutatók a Kalahári más lakóinál is megfigyelték az utódok testméretcsökkenését, a déli sárgacsőrű tokó populációja is megsínyli a sivatag melegedését.

Déli sárgacsőrű tokó Fotó: Bernard DUPONT/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: mongabay.com
Vissza
Hírfolyam