Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvédhetők a saját tükörképüktől megzavarodó madarak

Tavasszal, a költési időszak kezdetén megzavarodó madarak épületek, autók ablakait, tükörfelületeit támadhatják – amit azonban az ő megóvásukat szolgáló lépésekkel megelőzhetünk.

Évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig zavaró lehet – számol be róla a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartás, ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörképszennyező” hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

Tükörképét támadó kék cinege
Fotó: zoozoo.hu/theatlantic.com

A hormonoktól feltüzelt hím a saját tükörképével vívott harcban képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Az ablakban tükröződő madár támadása következtében betörő üveg fizikai sérülést okozhat neki.

Az egyesület szerint

a jelenség a tükröződő felületek eltakarásával, a külső visszapillantó tükrök behajtásával, függönnyel megelőzhető,

de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is.

Neked ajánljuk
A brit utak mentén húzódó füves sáv újabban a fajgazdagsághoz vezet A turistákkal tömött gondolák helyét játékos delfinek és hattyúk veszik át a velencei lagúnákon Élise Rousseau és Philippe J. Dubois: Tyúkeszűek-e a madarak? Sampon és szappan, tablettánként adagolva Autókat ajánlott fel kórházaknak és karitatív szervezeteknek a Ford Magyarország
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam