2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvédhetők a saját tükörképüktől megzavarodó madarak

Tavasszal, a költési időszak kezdetén megzavarodó madarak épületek, autók ablakait, tükörfelületeit támadhatják – amit azonban az ő megóvásukat szolgáló lépésekkel megelőzhetünk.

Évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig zavaró lehet – számol be róla a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartás, ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörképszennyező” hatása áll.

Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

Tükörképét támadó kék cinege
Fotó: zoozoo.hu/theatlantic.com

A hormonoktól feltüzelt hím a saját tükörképével vívott harcban képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Az ablakban tükröződő madár támadása következtében betörő üveg fizikai sérülést okozhat neki.

Az egyesület szerint

a jelenség a tükröződő felületek eltakarásával, a külső visszapillantó tükrök behajtásával, függönnyel megelőzhető,

de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is.

Neked ajánljuk
Mit keresnek keselyűk az Alföldön? Elégtelennek bizonyultak az új-zélandi természetvédők erőfeszítései Országos madárfotó-pályázat a tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam