2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megoldás a postaládákba költöző széncinegékre (videóval)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülthez (MME) minden évben több információ is érkezik postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető. Az első esetekre márciusban lehet számítani, ezt követően a viselkedés a nyár második feléig is előfordulhat.

A széncinege a legtermetesebb, és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, és a mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között:

  • rendkívül változatos, a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányállatokat is tartalmazó tápláléklistája (törpedenevérek, énekesmadarak, elhullott nagyvadak tetemei, nagyobb ragadozó madár elejtett pocokzsákmánya);
  • szaporasága (évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár október-november folyamán);
  • valamint a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe költözés képessége áll.

A leggyakoribb „techno”-fészkelőhelyet jelentő postaláda mellett találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag szokatlan, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

Etető széncinege postaládába épült fészkénél
Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Miért kedvelik a postaládát?

A többi cinegefajhoz képest a széncinege kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészkelőhelyekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt.

A Magyarországon elterjedt hagyományos postaládatípus méreteit (alapterület, mélység, röpnyílás) tekintve nagyon hasonló a széncinegék természetes harkályodúihoz és a mesterséges odúkhoz – a különbséget csak a lapos kialakítás jelenti. A cinegék szempontjából a családi házas környezetben, a kerítésen, a madarak számára is jól láthatóan elhelyezett postaládák országos hálózata valójában a legnagyobb számban kihelyezett mesterségesodú-típusnak is tekinthető.

A fészkelőhelyet kereső széncinegéket a postaládák messziről is jól látható, feltűnő sötét bedobónyílása mágnesként vonzza Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Mennyire gyakori a jelenség?

Postaládában fészkelésre vonatkozó országos felméréssel nem rendelkezünk. Ugyanakkor a rendelkezésre álló információk alapján a viselkedés országszerte elterjedtnek és gyakorinak tekinthető. Egy Budapest XVII. kerületében, 16 utcát érintő bejárás kapcsán három ilyen költés nyomait sikerült megtalálni 2016. június-július folyamán.

Legalább egy cetlire írt üzenettel értesítsük a postást, hogy a levélszekrényt átmenetileg madarak használják, ezért a küldeményeket ideiglenesen a jelzett másik gyűjtőhelyre dobja
Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Van-e gond ezzel?

A fészkelőhelyet kereső, majd a fészket építő madarak természetesen nem tudhatják, hogy a postaládát valójában napi szinten használjuk, és az ebbe dobált küldemények veszélyesek lehetnek a kotló madárra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt. A veszélyt a madarak azért sem érzékelhetik, mert a postás a járdán közlekedik – ahol a madarak megszokták az emberek jövés-menését –, és a levelek, újságok, szóróanyagkötegek bedobása is csak másodpercek kérdése. A fészekanyagot hordó madarak gyakran nem is találkoznak a postással, a küldemények bedobása pedig olyan rövid ideig tart, ami nem jelent tényleges zavarást számukra.

A madarak postaláda-foglalása tehát mindenekelőtt rájuk nézve jelent kockázatot. De a lakók és a postai dolgozók számára is kényelmetlenséget jelenthet, hiszen bő egy hónapon át nem lehet a megszokott módon kézbesíteni a küldeményeket. A probléma kezelésére több megoldási lehetőség közül választhatunk.

A cikk, benne a megoldási lehetőségekkel, az mme.hu weboldalán olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A madaraknak is kijár az ünnepi lakoma: kültéri karácsonyfa újragondolva Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására Több mint 4 millióval támogatja a hátrányos helyzetű családokat a Lipóti Pékség A kockázatos partok helyett a tengerre költözhetnek a jövő városai?
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam