2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vigyázzunk a fákra!

Kezdi belátni az emberiség, hogy a fák, az erdők megőrzése, gyarapítása létkérdés számára.

Nemcsak ipari nyersanyagot, tüzelőt adnak, vagy az ácsoknak munkát, hanem közrejátszanak a vízciklus (csapadékképződés) létrejöttében, megőrzik a talajt a pusztulástól (az eróziótól), árnyékolják és egyúttal hűtik a felszínt, s mivel testük részévé teszik a légköri szén-dioxidot, sokat tesznek a klímaváltozás miatt bekövetkezett felmelegedés ellen is – olvasható a  fákról a szabadfold.hu cikkében.

Arról már nem is szólva, hogy a fák és az erdők hányféle növénynek és állatnak szolgálnak élőhelyül. Erre nézve a kutatók megállapították, hogy a szórt fás (ligetes) területeken 50-100 százalékkal is több faj lehet jelen, mint a nyílt térségeken.

Fotó: pixabay.com

Erdőjárás receptre

Az erdőknek felmérhetetlen jelentőségű hatása van az ember egészségére, elsősorban a levegő megtisztításával, a szennyező anyagok elnyelésével.

Kutatások egész sora igazolja, hogy az erdei környezetben eltöltött idő (séta, sportolás, barangolás) jó hatással van a fizikai és a mentális (lelki, szellemi természetű) egészségügyi rendellenességek helyreállításában.

A hivatalos japán gyógyításban bevett gyakorlat, hogy az orvos előírhatja az erdei fürdőzést, azaz a felfrissülést, a megtisztulást a belénk ivódott szennyeződésektől.

Csupán egyetlen fa a pusztai környezetben menedékül szolgálhat jó néhány élőlény (rovar) számára. Európában számos elképzelés fut az erdősítés jegyében, közöttük a városfásítások programja.

Hazánk is ezt az utat követi, aminek ékes bizonyítéka, hogy az idei (tavaszi és őszi) faültetési program nyomán ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány az állami erdőkben, ráadásul a magán-erdőgazdálkodók is többmilliós nagyságrendben ültettek-ültetnek facsemetéket.

Nemesnyár-erdő Fotó: tudasbazis.sulinet.hu

Az új erdősítések többsége nemes nyár és akác, amelyeket 10-20 évre és ipari céllal ültetnek. Folyik az őshonos fafajok telepítése is, amelyeket száz évre szánnak. Ezekből azért is ültetnek kevesebb csemetét, mert a legnagyobb arányban természetes úton (sarjakból) fiatalítják meg az őshonos fajokból álló erdőket.

A kutatások és a gyakorlati tapasztalatok is azt erősítik, hogy a következő évtizedekben háttérbe szorulnak az olyan hegyvidéki fajok, mint a bükk és a lucfenyő, növekedik viszont a száraz körülményeket jobban tűrő őshonos fafajok, mint például a csertölgy telepítési aránya.

Neked ajánljuk
Betiltották a fakitermelést a Kilimandzsárónál lévő erdőkben Műholdadatok és okostelefonok segítenek az őslakosoknak megvédeni az erdőket (videóval) Óriási faültetési kampány kezdődött Indiában Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam