2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vigyázzunk a fákra!

Kezdi belátni az emberiség, hogy a fák, az erdők megőrzése, gyarapítása létkérdés számára.

Nemcsak ipari nyersanyagot, tüzelőt adnak, vagy az ácsoknak munkát, hanem közrejátszanak a vízciklus (csapadékképződés) létrejöttében, megőrzik a talajt a pusztulástól (az eróziótól), árnyékolják és egyúttal hűtik a felszínt, s mivel testük részévé teszik a légköri szén-dioxidot, sokat tesznek a klímaváltozás miatt bekövetkezett felmelegedés ellen is – olvasható a  fákról a szabadfold.hu cikkében.

Arról már nem is szólva, hogy a fák és az erdők hányféle növénynek és állatnak szolgálnak élőhelyül. Erre nézve a kutatók megállapították, hogy a szórt fás (ligetes) területeken 50-100 százalékkal is több faj lehet jelen, mint a nyílt térségeken.

Fotó: pixabay.com

Erdőjárás receptre

Az erdőknek felmérhetetlen jelentőségű hatása van az ember egészségére, elsősorban a levegő megtisztításával, a szennyező anyagok elnyelésével.

Kutatások egész sora igazolja, hogy az erdei környezetben eltöltött idő (séta, sportolás, barangolás) jó hatással van a fizikai és a mentális (lelki, szellemi természetű) egészségügyi rendellenességek helyreállításában.

A hivatalos japán gyógyításban bevett gyakorlat, hogy az orvos előírhatja az erdei fürdőzést, azaz a felfrissülést, a megtisztulást a belénk ivódott szennyeződésektől.

Csupán egyetlen fa a pusztai környezetben menedékül szolgálhat jó néhány élőlény (rovar) számára. Európában számos elképzelés fut az erdősítés jegyében, közöttük a városfásítások programja.

Hazánk is ezt az utat követi, aminek ékes bizonyítéka, hogy az idei (tavaszi és őszi) faültetési program nyomán ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány az állami erdőkben, ráadásul a magán-erdőgazdálkodók is többmilliós nagyságrendben ültettek-ültetnek facsemetéket.

Nemesnyár-erdő Fotó: tudasbazis.sulinet.hu

Az új erdősítések többsége nemes nyár és akác, amelyeket 10-20 évre és ipari céllal ültetnek. Folyik az őshonos fafajok telepítése is, amelyeket száz évre szánnak. Ezekből azért is ültetnek kevesebb csemetét, mert a legnagyobb arányban természetes úton (sarjakból) fiatalítják meg az őshonos fajokból álló erdőket.

A kutatások és a gyakorlati tapasztalatok is azt erősítik, hogy a következő évtizedekben háttérbe szorulnak az olyan hegyvidéki fajok, mint a bükk és a lucfenyő, növekedik viszont a száraz körülményeket jobban tűrő őshonos fafajok, mint például a csertölgy telepítési aránya.

Neked ajánljuk
A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szél birodalma, ahol szinte vízszintesen nőnek a fák Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam