2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A brit utak mentén húzódó füves sáv újabban a fajgazdagsághoz vezet

A közútkezelők és a pillangók egyaránt profitálnak abból az új gyakorlatból, ami a ritkább nyírásnak és a széna elszállításának köszönhetően burjánzó fűtengerből a vadvirágok színpompás szőnyegévé változtatta a brit utak partjait.

Öt évvel ezelőtt egy-egy enyhébb tél és csapadékban gazdag tavasz nyomán az utak melletti terület rendben tartása reménytelen küzdelemmé vált – akár évi 12 kaszálással sem sikerült kordában tartani a növényzetet. A fordulat Dorset megyében akkor következett be, amikor egy botanikus, Philip Sterling vette át a munka irányítását.

Merésznek tűnő húzással lecsökkentette a kaszálás gyakoriságát, ugyanakkor előírta a levágott növények elszállítását – a hátrahagyott növényi maradványok miatt ugyanis a talaj tápanyagtartalma túl magas lesz.

A tápanyagban gazdag talaj pedig – talán meglepő módon – nem a fajgazdagságnak, hanem egy-egy növényfaj eluralkodásának, gyors növekedésének kedvez.

A rendszertelen, ideális esetben évi kétszer, a széna begyűjtése mellett megvalósuló kaszálás gyakorlata Nagy-Britannia-szerte terjedőben van, hiszen a tapasztalatok alapján jelentősen csökkenti a közútkezelők költségeit. Az út menti területek pedig lassan ökológiai folyosókká lépnek elő.

„Arról van szó, hogy visszahozzuk a színeket a vidékre, az utak szélére. Ahol tarkaság van, ott élővilág is van” – fogalmazott a Guardiannek Trevor Dines botanikus, hozzátéve: a tápláléklánc energiaforrását adó növényvilág sokfélesége nélkül a fajgazdagság a többi szinten sem lenne lehetséges.

A színekkel együtt az élővilág is visszatért az utak mellé, így az országban nagy számban veszélyeztetettnek számító pillangók is Fotó: Roger A Smith/geograph.org.uk
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam