2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan, de folyamatosan nő a súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvúk száma

A súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) vadon élő példányainak növekvő száma azt jelzi, hogy eredményesek az orvvadászat miatt a kihalás szélére került faj megóvását célzó erőfeszítések.

A 2012 és 2018 közötti időszakban évente 2,5 százalékkal, vagyis 4845-ről nagyjából 5630-ra nőtt a keskenyszájú orrszarvúk száma a vadonban – olvasható a The Guardian című brit lap internetes kiadásában.

Keskenyszájú orrszarvú Fotó: iucnredlist.org

A faj megóvását célzó intézkedések keretében új helyekre költöztették át a már megerősödött csoportok néhány egyedét, kibővítették az állatok természetes élőhelyét, életképes tenyészpopulációkat különítettek el. A bűnüldöző hatóságok pedig szigorúbb fellépéssel biztosítják az állatok védelmét.

Az erőfeszítéseknek hála a keskenyszájú orrszarvúnak mind a három alfaja gyarapodik.

„Nem szabad azonban elégedetten hátradőlnünk, mivel az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem továbbra is fenyegetést jelentenek” – hangsúlyozta Grethel Aguilar, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elnöke, alapvető fontosságúnak nevezve a vadorzók ellen bevezetett intézkedések és a populációk intenzív, proaktív kezelésének folytatását.

A svájci székhelyű zöldszervezet csütörtökön hozta nyilvánosságra a fenyegetett fajokat felvonultató vörös listájának frissített változatát.

A szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum), amely keskenyszájú társainál jóval nagyobb számban fordul elő Afrikában, megőrizte helyét a mérsékelten fenyegetett fajok között. Egyik alfajának, a déli szélesszájú orrszarvúnak a populációja 15 százalékkal csökkent 2012 és 2017 között, nagyjából 21 ezerről 18 ezer egyedre. A hanyatlás oka, hogy a keskenyszájú rinocéroszoknál jóval nagyobb és ezáltal vonzóbb tülökkel rendelkező szélesszájú orrszarvúk nagy számban esnek áldozatául a vadorzóknak a Kruger Nemzeti Parkban.

Johan Marais (j) és Zoe Glyphis, dél-afrikai állatorvosok elefántbőrrel fedik le Wasinda, a hároméves szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) kitisztított sebeit egy magántulajdonú állatparkban, a Szabadállam (Free State) tartománybeli Clocolan közelében 2017. szeptember 19-én. A hím állat, akinek a neve zulu nyelven túlélőt jelent, orvvadászok támadásának esett áldozatul két nappal korábban. Wasinda mindkét tülkét lefűrészelték, és kétszer fejbe lőtték 375-ös kaliberű töltényekkel, aminek következtében valószínűleg elvesztette a látását Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook
Fotó: MTI/EPA/Kim Ludbrook

A másik alfaj, az északi szélesszájú orrszarvú a súlyosan veszélyeztetett állatok közé tartozik, a vadonban valószínűleg már kihalt.

Az elmúlt években ugyanakkor összességében csökkent az afrikai rinocéroszok orvvadászata. A 2015-ös tetőzés óta, amikor nap mint nap átlagosan 3,7 orrszarvúval végeztek a vadorzók, minden évben csökkent az elejtett állatok száma.

A 2019-es évre vonatkozó előzetes adatok szerint

az orvvadászat szintje tovább süllyedt a gyakorlat hátterében álló bűnszervezetekkel szembeni szigorúbb fellépésnek hála.

Az IUCN vörös listáján jelenleg 116 177 faj szerepel, közülük több mint 31 ezret fenyeget a kihalás veszélye.

Neked ajánljuk
Kihalás megakadályozása: sikerült megfejteni az ebihalak egy rejtélyét A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett ENSZ-jelentés: a világ nem teljesítette a biodiverzitási célokat Ezért ilyen drágák idén a gyümölcsök Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam