2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélére kerültek a királylepkék

A pompás királylepkék kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt.

Kutatók becslései szerint a pompás királylepkéknek (Danaus plexippus) legkevesebb 6 hektárnyi erdőterületet kell elfoglalniuk ahhoz, hogy a túlélésük biztosítva legyen Észak-Amerikában, írja az MTI. A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlegének legutóbbi lepkeszámlálása szerint azonban a rovarok mindössze 2,83 hektárnyi területen borították be a fákat a 2019-2020-as télen.

A kutatók számítottak némi visszaesésre, de az ilyen szintű csökkenés egyenesen szívet tépő

– mondta Tierra Curry, az amerikai Biológiai Sokféleség Központ munkatársa a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikke szerint.

A mostani populációcsökkenés a tavaszi és őszi vándorlásokat kísérő rossz időjárási viszonyokkal van összefüggésben. A lepkék továbbá nagyjából 66 millió hektárnyit veszítettek természetes élőhelyükből az Egyesült Államokban a gyomirtó szerek használata és a különböző fejlesztések miatt.

Fotó: Wikimedia Commons/Thomas Bresson

A pompás királylepkék kizárólag selyemkóróval táplálkoznak, ám a növény eltűnőben van egyebek között a fokozott gyomirtóhasználat miatt. A lepkékre fenyegetést jelentenek a rovarirtó szerek is, amelyek mérgezők a fiatal példányokra nézve, a felnőtteket pedig lebetegítik.

A Sziklás-hegységtől nyugatra található pompás királylepkék Kalifornia partjainál vészelik át a telet. A szakemberek szerint a klímaváltozás ugyancsak fenyegetést jelent a lepkék vándorlására, és akár már a század végére alkalmatlanná teheti a telelőhelyeiket.

Neked ajánljuk
A kihalás szélén állnak az erdei elefántok Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Száz éven belül kihalhatnak a méhek? Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam