2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megint fehéredik a Nagy-korallzátony

Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy megint tömeges fehéredés zajlik a Nagy-korallzátony több pontján is. Bár Ausztráliában most nincs különösebben meleg, az ausztrál nyár után felgyülemlett hőstressz most kezd hatni igazán a korallokra.

Az ausztrál hatóságok és kutatóintézetek közösen már 344 ezer négyzetkilométernyi területet megvizsgáltak, és több mint 800 zátonyt néztek át. Az eredmények nagyon különbözők voltak: akadt, ahol szinte egyáltalán nem volt tapasztalható fehéredés, és voltak területek, ahol nagyon nagy volt a baj, több mint a korallok 80 százaléka kifehéredett. A legnagyobb fehéredés azokon a zátonyokon volt, amelyek a legnagyobb hőstressznek voltak kitéve – írja az IFL Science.

Fotó: Getty Images

A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ez nem csak rossz hír: legalább a zátonyok egy részét egyáltalán nem is érinti a fehéredés, teljesen egészségesek, működő az ökoszisztémájuk. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kifehéredett korallok nem mind pusztulnak el, azoknál a zátonyoknál, ahol nem fehéredik ki minden korall, jó esély van arra, hogy a terület visszanyeri korábbi állapotát.

A turisták által gyakrabban látogatott területeken érdekes módon egyelőre nem nagy mértékű a fehéredés, a kutatók szerint ezek a zátonyok túlélhetik a hőstresszt.

Neked ajánljuk
Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Belefulladnak az óceánba a tengeri csillagok Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) A székesfehérvári könyvtár is segít az oltás online regisztrációjában
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam