2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Örömhír a budapesti állatkertből: ilyen állatok most születtek először Magyarországon (videókkal)

Öt óriásvidra-kölyök született a fővárosi állatkertben, ami két okból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt a Dél-Amerikában őshonos veszélyeztetett faj először szaporodott Magyarországon, másrészt a faj megmentésében résztvevő budapesti állatkert már vissza tudott telepíteni Argentínába egy nőstény óriásvidrát. Erről és a kölykök születéséről is láthatók videók.

A március 11-én világra jött emlősök az első magyarországi születésű óriásvidrák. Az ellést a szülőszobának kialakított férőhelyre beszerelt kamera segítségével mozgóképen is sikerült megörökíteni. Az erről készült kisfilmet pénteken osztotta meg az állatkert hivatalos honlapján és közösségi oldalain.

A kölykök szülei, Cumana és Madidi múlt ősszel kerültek össze. Az állatkerti szakemberek kezdettől fogva nagyon bíztak abban, hogy a párnak előbb-utóbb utódai születnek.

Cumana, aki most először lett anya, 2012. október 13-án született a Lipcsei Állatkertben, és 2014 őszén érkezett meg Budapestre; Madidi 2010. december 28-i születésű, és tavaly ősszel került a magyar főváros állatkertjébe.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hatodik éve foglalkoznak a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett állatfajnak számító óriásvidrákkal, és sikeres visszatelepítésben is részt vettek már.

(Alondra, a nőstény óriásvidra tavaly a visszatelepítési program nyomán Argentínába, az Iberá Nemzeti Parkba került, amelyről a cikk végén lehet videót látni, és itt lehet bővebben olvasni.)

Az óriásvidráknál a vemhességi idő valamivel több mint két hónap, 64-71 nap szokott lenni. Az újszülöttek átlagosan 20 dekát nyomnak, de Cumana kölykei valószínűleg ennél valamivel kisebb súllyal születtek, hiszen az öt kölyök felette van az átlagos utódszámnak, és ilyenkor gyakori, hogy az egyes kölykök súlya valamivel kevesebb a szokásosnál.

A Dél-Amerikában őshonos óriásvidra (Pteronura brasiliensis) akár 30 kilogrammosra is megnőhet, teljes testhossza a két métert is meghaladhatja. Az állatfaj a lassú folyású, gyenge sodrású folyamokat és a mocsaras, lápos területek nyílt vízfelületeit kedveli. A korábbi vadászat miatt lecsökkent állománynagyság, valamint a természetes élőhelyek zsugorodása miatt napjainkban is veszélyeztetettnek számít – olvasható az állatkert összegzésében.

A vidrakölykök születése:

Alondra hazatérése:

Neked ajánljuk
Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam