2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több száz egyeddel ritkítják a yellowstoni park bölényállományát, a természetvédők tiltakoznak

A Yellowstone Nemzeti Park illetékesei szerint az éves állományritkítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzák a marhákra veszélyes – a teheneknél vetélést okozó – brucellózis terjedését a Yellowstone régióban.

Több száz példánnyal ritkítja bölényállományát idén az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, ahol a közelmúltban csaknem 550 egyedet fogtak be, hogy nagy részüket leöljék. Az összeterelt példányokon túl az amerikai indián törzsek vadászai nagyjából 270 bölénnyel végeznek.

A park idén 600-900-zal akarja csökkenteni a 4900 egyedet számláló állományt. Az adatok szerint legkevesebb 822 bölényt ölnek le vagy szállítanak el a park területéről.

A park biológusa, Chris Geremia szerint a befogott állatok közül 442-t jelöltek ki leölésre. Az állatok húsát az amerikai indián törzsek között osztják szét.

Egy amerikai bölény sétál az autóút mellett a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

A megmaradó 105 egyed valószínűleg egy karanténprogramba kerül, amelynek célja, hogy betegségektől mentes bölényeket telepítsenek át a parkon kívüli területekre.

Az éves gyakorlatot régóta sok kritika éri az állatvédők és az amerikai kongresszus néhány tagjának részéről.

Természetvédők egy csoportja nemrég keresetet nyújtott be Washingtonban, azt kérve, hogy a Yellowstone bölényeire is terjesszék ki a veszélyeztetett fajokról szóló törvény által biztosított védelmet.

Legelésző amerikai bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban
Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

Az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata korábban többször is elutasította az állatok védelmére irányuló kérelmeket.

Neked ajánljuk
Szabadon engedték a New York-i Rockefeller Center karácsonyfáján megbúvó kis baglyot (videóval) Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja és öt hirola (videóval) A világ egyik legnagyobb tengeri természetvédelmi területét hozták létre Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam