2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítsünk a partifecskéknek, nehogy veszélyes helyre költözzenek

A partifecskék veszélyes helyre költözésének elkerülésére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely megelőző módszerként a földfalak ponyvás letakarását javasolja.

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Az MME egy olcsó és egyszerű megelőző módszert, a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Partifecskék (Riparia riparia) a Nógrád megyei Nemti közelében
Fotó: MTI/Komka Péter

Április második felétől május közepéig-végéig – ritkán akár még júniusban is – könnyen előfordulhat, hogy a kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből (különösen gyakran autópálya-építkezésből) maradt építési földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

A partifecske-kolóniák egészen kicsi munkagödrökben, épületalapokban, kábelaknákban és -árkokban, építési földdepókban is képesek megjelenni Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán
Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.
A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket – amelynek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni – akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné.

A partifecskék is érintettek a magyarországi fecskállomány-összeomlásban, amelynek következtében a három hazai faj (a parti- mellett a füsti és a molnárfecske) költőállományának mintegy 60 százaléka tűnt el 2000 és 2010 között. Ezért voltak az MME szervezésében a fecskék az év madarai 2010-ben. Az elmúlt kilenc év fecskevédelmi összefogásának köszönhetően, amelyben nélkülözhetetlen szerep hárult a médiára és a lakosságra is, a fecskék állománycsökkenését sikerült megállítani, és némileg csökkenteni.

A nagy méretű és erős ponyvák (a képen erre látható példa), esetleg a 
Raschel-háló gyors és olcsó megoldást kínál a fecskék számára ellenjavallott földfalak takarására a kolóniák veszélyes helyre történő beköltözésének megakadályozása érdekében
Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Az MME elindította a partfalakban fészkelő partifecskék – és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok – költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Neked ajánljuk
Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Országos sasszámlálásra készülnek a madárvédők a hétvégén Az eltűnés dalai a legnagyobb popsztárok slágereinél is népszerűbbek (hangfelvétellel) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam