2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fokozódik az orvvadászat Nepálban a járvány idején

Egy elefántot és három krokodilt öltek meg, mióta március 24-én a világjárvány miatt kijárási korlátozást vezettek be az országban. A vadorzók kihasználják, hogy az új koronavírus-járvány miatti lezárások idején kevésbé ellenőrzik őket. 

„Nem lepődtünk meg, számítottunk arra, hogy ilyesmi történik. Mióta megélénkült az orvvadászat, sűrítettük az őrjáratokat” – mondta el a DPA hírügynökségnek szombaton Bisnu Praszad Srestha, a nepáli természetvédelmi minisztérium (DNPWC) szóvivője.

Gangeszi gaviál Fotó: wikipedia.org

A minisztérium szakemberei hozzátették, hogy három súlyosan veszélyeztetett gangeszi gaviállal végeztek orvvadászok a Csitvan Nemzeti Park mellett, az elefántot pedig a nyugat-nepáli Bardija Nemzeti Park közelében találták meg, áramütésben pusztult el.

Majmot etet egy védőkesztyűs ember egy katmandui szentélynél 2020. március 30-án
Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Az ország nemzeti parkjai számos összetűzésről számoltak be az orvvadászok és a vadőrök között ebben az időszakban. Március 27-én lelőttek egy orvvadászt, a nepáli hadsereg egyik vadőre pedig súlyosan megsebesült, amikor lövöldözés tört ki a Parsza Nemzeti Parkban.

Az orvvadászat fokozódása mögött a szakértők szerint több tényező is állhat: a világjárvány hatása a szegény emberek megélhetésére, az ellenőrzések csökkenése, az emberek mozgásának csökkenése, és a vadállatok behatolása a lakott területekre.

Drónnal ellenőrzik a rendőrök a kijárási korlátozás betartását Bhaktapurban 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás van érvényben Nepálban
Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

„A lezárás miatt sokan térnek vissza a nagyvárosokból vidékre, köztük bűnözők is, akik ki akarják használni a veszélyhelyzetet” – mondta Ananath Baral, a Bardija Nemzeti Park vezető vadőre.

Neked ajánljuk
Közel 200 teknőst találtak egy bőröndben egy Galápagos-szigeteki repülőtéren Nő a grizzlyk élettere, de még óvni kell őket Megárvult orangutánkölyköket mentettek meg Borneó szigetén (videóval) Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam