2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fokozódik az orvvadászat Nepálban a járvány idején

Egy elefántot és három krokodilt öltek meg, mióta március 24-én a világjárvány miatt kijárási korlátozást vezettek be az országban. A vadorzók kihasználják, hogy az új koronavírus-járvány miatti lezárások idején kevésbé ellenőrzik őket. 

„Nem lepődtünk meg, számítottunk arra, hogy ilyesmi történik. Mióta megélénkült az orvvadászat, sűrítettük az őrjáratokat” – mondta el a DPA hírügynökségnek szombaton Bisnu Praszad Srestha, a nepáli természetvédelmi minisztérium (DNPWC) szóvivője.

Gangeszi gaviál Fotó: wikipedia.org

A minisztérium szakemberei hozzátették, hogy három súlyosan veszélyeztetett gangeszi gaviállal végeztek orvvadászok a Csitvan Nemzeti Park mellett, az elefántot pedig a nyugat-nepáli Bardija Nemzeti Park közelében találták meg, áramütésben pusztult el.

Majmot etet egy védőkesztyűs ember egy katmandui szentélynél 2020. március 30-án
Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Az ország nemzeti parkjai számos összetűzésről számoltak be az orvvadászok és a vadőrök között ebben az időszakban. Március 27-én lelőttek egy orvvadászt, a nepáli hadsereg egyik vadőre pedig súlyosan megsebesült, amikor lövöldözés tört ki a Parsza Nemzeti Parkban.

Az orvvadászat fokozódása mögött a szakértők szerint több tényező is állhat: a világjárvány hatása a szegény emberek megélhetésére, az ellenőrzések csökkenése, az emberek mozgásának csökkenése, és a vadállatok behatolása a lakott területekre.

Drónnal ellenőrzik a rendőrök a kijárási korlátozás betartását Bhaktapurban 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozás van érvényben Nepálban
Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha

„A lezárás miatt sokan térnek vissza a nagyvárosokból vidékre, köztük bűnözők is, akik ki akarják használni a veszélyhelyzetet” – mondta Ananath Baral, a Bardija Nemzeti Park vezető vadőre.

Neked ajánljuk
A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét Háromezer év után újra élnek erszényes ördögök az ausztrál kontinensen Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam