2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb takin született a Nyíregyházi Állatparkban (képgalériával)

Egy hónapon belül már a második mishmi takin (Budorcas taxicolor) születésének örülhettek a Nyíregyházi Állatpark szakemberei. A természetben csupán 3500, a világ 37 állatkertjében pedig mindössze további 164 egyed látható belőlük, közülük 9 a magyarországi állatparkban él.

A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, de szarvasmarhára hasonlító állatok közül a most született borjúval együtt már kilenc él a nyírségi látványosságban.

A Himalája keleti részén élő takinok veszélyeztetett állatfajnak számítanak, egyedszámuk a természetben mindössze 3500, és a világ 37 állatkertjében is csak 164 egyed látható belőlük. Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatpark tartja ezt a fajt.

A márciusban született, itt kétnapos (balról) és hathetes mishmi takin (Budorcas taxicolor) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. március 7-én. A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kis termetű szarvasmarhára emlékeztető takint 2009 óta tartja az állatpark. Az eddig egy ivarérett hímből, két ivarérett nőstényből és két borjúból álló csordában – két hónap eltéréssel – két utód is született
Fotó: MTI/Balázs Attila

A park tenyészbikája az Európai Fajmegőrzési Program keretében 2009-ben érkezett Berlinből, nőivarú társai pedig 2014-ben követték a franciaországi Beauval Zoo-ból. Idén márciusban egy tehénnel, áprilisban pedig egy bikával gyarapodott a nyíregyházi tenyészcsapat.

A takinok legifjabb tagjai 220 nap vemhesség után jöttek a világra, pár órával a születésük után már lábra is álltak. A márciusi és április születésű állatok egészen kilenc hónapos korukig anyatejjel is fognak táplálkozni, de hamarosan a szálas takarmány fogyasztását is megkezdik.

Kétnapos mishmi takin
Fotó: MTI/Balázs Attila

A zömök testű takinoknak négy alfaja él a világon, a mishmi fajta az élőhelyük közelében fekvő hegyről kapta a nevét. Általában ezer és háromezer méteres tengerszint feletti magasság között élnek, a hideg ellen vastag bundájuk mellett a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, ami előmelegíti a levegőt.

A legifjabb mishmi takin bikaborjú a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2020. április 8-án. Az állatkertekben élő 164 egyedből a most született borjúval együtt már kilenc Nyíregyházán található Fotó: MTI/Balázs Attila

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, és testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nőstények és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak.

A természetben élőhelyük fokozatos csökkenése és az orvvadászat miatt az elmúlt huszonöt évben állományuk harminc százalékkal csökkent. Az Európai Fajmegőrzési Program koordinált tenyésztéssel növeli állományukat az állatkertekben.

A koronavírus-járvány miatt nem látogatható állatpark bevezetett egy online kedvezményes jegyértékesítést, az ún. segítő jegyet, amelyből eddig 2000 darabot adtak el. Ez a jegy 3900 forint helyett most 2300 forintért vásárolható meg, és egy éven belül bármikor felhasználható, ha majd kinyitnak. A jegyvásárlók így tudják segíteni az állatpark 5000 állatának etetését.

Neked ajánljuk
Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt 90 éve született Dian Fossey, a gorillák között élt védelmező kutató (videóval) Egy elárvult medvebocs megmentésén dolgoznak Lengyelországban (videóval) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam